La Fundació Rosa Oriol -vinculada a l'empresa de joieria Tous- ha anul·lat la reunió prevista per aquest dimecres, 20 de desembre, amb l'expulsió de Pilar Rahola i Helena Rakosnik com a únic punt de l'ordre del dia. Segons ha fet públic en un comunicat, la suspensió s'ha dut a terme "per incompatibilitat d'agendes" dels membres del patronat, contràriament al que s'ha publicat en alguns mitjans de comunicació on s'apunta la falta de quòrum entre els membres del patronat com a motiu de la suspensió de la reunió. En el mateix escrit, la fundació assegura que la presidenta d'honor Rosa Oriol, fundadora de la marca Tous, té potestat per destituir o cessar qualsevol membre del patronat i asseguren que, si no ho ha fet encara, és perquè Oriol ha preferit esperar les cartes de renúncia de les dues afectades. En cas que no sigui així, asseguren que la presidenta enviarà les cartes de cessió "en els pròxims dies". La fundació va fer públic a finals de novembre la seva decisió de fer fora Rahola i Rakosnik per la seva vinculació amb l'independentisme.

La decisió d'expulsar Pilar Rahola i Helena Rakosnik del patronat de la Fundació Rosa Oriol va arribar poques setmanes després que l'empresa manresana Tous rebés crides al boicot a través de les xarxes socials per la vinculació de membres del patronat amb l'independentisme.

Tot i que la Fundació Rosa Oriol assegura que les dues afectades ja coneixen verbalment la decisió, i la resta de membres del patronat "la saben i l'accepten", el cert és que aquesta decisió ha despertat malestar entre el sector independentista i entre alguns membres del patronat. Una de les vocals, la monja activista Sor Lucia Caram va expressar el seu suport a les dues afectades a través de les xarxes socials. Rakosnik ocupa el càrrec de vicepresidenta a la fundació, mentre que Rahola és un dels 13 membres vocals.

La família de joiers no ha amagat mai que se sent "catalana i espanyola de cor" i que la seva és una marca amb "vocació internacional" i sense "cap color polític".