El sector del turisme rural de la Catalunya Central afronta amb bones perspectives d'ocupació les festes de Nadal, sobretot la nit de Cap d'Any, quan molts dels establiments del territori ja han penjat el cartell de complet. És el cas de les cases rurals de l'Alta Anoia, el Berguedà i el Solsonès, on moltes de les cases ja fa dies que es troben al 100% d'ocupació, mentre que les xifres són lleugerament inferiors en el cas dels hotels.

En tots els casos, el perfil majoritari és d'un client «proper», de les comarques de la rodalia o l'àrea metropolitana de Barcelona, que busca intimitat per estar amb la família o la colla d'amics, segons explica l'Associació d'Empresaris d'Hostaleria i Turisme del Moianès i Osona.

Fonts del Consorci de Turisme de l'Alta Anoia asseguren que estan «molt satisfets» amb la demanda d'aquestes festes nadalenques i apunten que les reserves són, en números totals, molt similars a les de l'any passat. Des del Consorci també han explicat que, el fet que enguany tant el dia de Nadal, com també Cap d'Any i Reis s'escaiguin en cap de setmana propicia que els clients reservin almenys per a dues nits i no només una. Els establiments de l'Alta Anoia també noten que les reserves per dates assenyalades com aquestes es fan amb bastants dies d'antelació. Amb tot, el percentatge d'ocupació previst per a Nadal i Reis no és tan elevat, entre el 30 al 80%.

Al Berguedà es viu una situació similar, amb dades molt positives per a Nadal i Cap d'Any i una ocupació més fluixa per Reis. En aquest sentit, el president de l'Associació de Turisme Rural del Berguedà, Jordi Pellicer, explica que per Cap d'Any «ja fa temps que és una bogeria les sol·licituds que rebem i al mes d'agost ja tenim gairebé les cases plenes». Segons Pellicer, les famílies i colles d'amics han trobat en les cases rurals «una bona solució per poder reunir-se i celebrar les festes a una casa equipada i amb unes bones condicions».

També estan pràcticament plenes les cases de turisme rural del Bages, en canvi els hotels i petits apartaments de la comarca preveuen una ocupació més aviat baixa, ja que el client usual és de negocis i, per tant, aquests dies disminueix. En el cas de Montser-rat, tant l'Hotel Abat Cisneros com les Cel·les Abat Marcet tenen una ocupació del 70%, una dada similar a la de l'any passat.

Al Solsonès, tant els hotels com les cases de turisme rural confien en assolir una ocupació del 100% per Cap d'Any, mentre que per Nadal a hores d'ara les reserves als hotels es troben al voltant del 50%. Segons informen des del Gremi d'Hostaleria del Solsonès, per al turisme rural les festes de Nadal són molt bones perquè donen als grups d'amics o a les famílies l'opció de poder estar tots junts en una mateixa casa. Els establiments també constaten que les dades d'enguany són similars a les de l'any passat.