L'església de Crist Rei de la capital del Bages ha acollit aquest dimecres al matí el funeral per l'empresari manresà Valentí Rius Torres, traspassat aquest diumenge als 81 anys després d'una llarga malaltia.

Valentí Rius va ser el responsable de l'expansió internacional de Rius Clapers, l'empresa fundada pel seu pare, Valentí Rius Clapers, el 1941. Nascut a la capital del Bages el 1936, va fer-se càrrec de l'empresa a mitjan anys cinquanta, un cop acabada la seva formació com a enginyer industrial. L'empresa, que inicialment es va ubicar al carrer Arbonés de Manresa, es va traslladar posteriorment a la carretera de la Catalana i el 1990 al polígon Pla dels Vinyats, on el 1971 Rius havia fundat Construcciones Metalúrgicas Especiales, Comatex, que avui encara està en actiu, a diferència de l'antiga Rius Clapers.

Especialitzades ambdues societats en la fabricació de maquinària tèxtil adreçada als sectors mèdic i de l'alimentació, les empreses de Valentí Rius van apostar ben aviat per la internacionalització, i avui Comatex exporta el 95% de la seva producció, segons explica el fill del finat, Valentí Rius Caballé, que descriu el seu pare com «una persona molt íntegra, visionària quant a l'exportació, que va iniciar a començament dels anys 60, i també molt moderna en tots els aspectes, fruit del seu esperit viatger».

Valentí Rius Torres, vidu d'Assumpció Caballé, deixa dos fills, Valentí i Òscar Rius, que avui dirigeixen conjuntament Comatex. Rius havia presidit la Patronal Metal·lúrgica del Bages entre els anys 1991 i 1995, era un gran aficionat al muntanyisme i als viatges, i era soci d'Òmnium Cultural.