El nombre de concursos d'empreses a Espanya va baixar el 0,4% el 2017, fins a les 3.943 insolvències, amb una caiguda més accentuada en l'últim trimestre, el 6%, segons el «Barem concursal 2017» elaborat per PwC a partir dels dades publicades al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).

La meitat dels concursos d'empreses durant l'any es va concentrar a Catalunya (19% del total), Comunitat de Madrid (18%) i Comunitat Valenciana (15%). Per la seva banda, Andalusia va aglutinar l'11% dels concursos publicats.

Els territoris on més van augmentar els concursos respecte a l'any precedent van ser Múrcia (+ 70%), Extremadura (+ 30%), Castella-la Manxa (+ 17%), Madrid i Astúries (+ 16% en ambdues). Per contra, Navarra (-53%), la Rioja (-29%), Catalunya i Canàries (-16% ambdues) van presentar els descensos més grans.

El sector serveis va ser el que més concursos va aglutinar, un total de 1.048 i el 27% del total. Per la seva banda, construcció i immobiliari, que són dos dels sectors que històricament han registrat més activitat, van mantenir la seva rellevància respecte del total (14% i 13%, respectivament), encara que també van ser els que van registrar la reducció més important en termes percentuals respecte del 2016 (-6% i -12%, respectivament).

Per grandària, continua la tendència registrada en anys anteriors i el 64% dels concursos va ser de companyies amb un actiu inferior a dos milions d'euros, mentre que les empreses amb un actiu superior a 30 milions d'euros només van representar el 2% del total . A més, destaca l'increment del 45% de l'activitat concursal en empreses amb un actiu superior als 50 milions d'euros, el que ha implicat que el valor de l'actiu de les empreses en concurs hagi augmentat el 6%, fins als 3,6 milions d'euros.

Finalment, les empreses amb plantilles de fins a 50 empleats van ser les que es van veure més afectades per les fallides empresarials en aquest període (65%), mentre que el menor percentatge el van tenir aquelles amb fins a 250 empleats, amb el 4% del total.

El soci responsable de Reestructuracions de PwC, Enrique Bujidos, apunta que aquestes xifres marquen «una estabilització» en el nombre de concursos, i destaca que, tot i que els procediments han caigut en tres dels quatre trimestres de l'any, es tracta de descensos «molt més petits que els que es venien produint en anys anteriors».