12 de gener de 2018
12.01.2018

JORNADA | CIBERSEGURETAT: PIMES EN RISC


Les estacions d'esquí de FGC tenen un impacte de 121 milions

La Molina encapçala el rànquing i suposa el 8% del VAB de la Cerdanya

11.01.2018 | 23:59
L´estació d´esquí de la Molina

Les estacions d'esquí de La Molina, Vall de Núria, Vallter, Espot i Port Ainé generen un impacte econòmic net de 121,25 milions d'euros i un impacte total sobre la producció de l'activitat de 222,90 milions d'euros. Segons un estudi elaborat pel Centre d'Estudis UPF Sports Lab de la Pompeu Fabra, les 5 estacions generen un total de 2.194 llocs de treball a les comarques del Ripollès, la Cerdanya i els Pallars Sobirà i Jussà, i 31,74 milions d'euros d'impacte fiscal.

L'estació que genera més impacte econòmic és la de La Molina, seguida de prop de Vall de Núria i Espot i Port Ainé –que l'estudi les considera com una única estació– Ski Pallars). Les xifres de Vallter 2000 són inferiors ja que és més petita que les altres. A totes les destinacions del grup FGC, per cada euro addicional de despesa es genera una producció de al voltant de 2 euros i per cada milió addicional que l'empresa pública inverteix en qualsevol tipus de despesa, es genera al voltant de 20 llocs de treball.

Els impactes econòmics calculats procedents de la despesa dels visitants representen entre el 60 i el 80% del total de l'impacte econòmic, un fet molt significatiu, segons els autors de l'estudi, ja que aquesta despesa del visitant és la que es reparteix més directament en el sistema productiu de l'entorn més proper.

En aquest sentit, segons l'estudi, totes les activitats desenvolupades per FGC tenen efectes importants en la seva zona geogràfica d'influència en termes de desenvolupament econòmic, tant en la generació d'activitat econòmica com en la creació d'ocupació. És per això que les dades de l'estudi reflecteixen el pes que té l'impacte econòmic de les estacions de muntanya sobre l'economia comarcal, que se situa en el 8% de La Molina sobre el Valor Afegit Brut (VAB) de la Cerdanya; el 6,7% de Ski Pallars sobre el VAB del Pallars Sobirà i Jussà, i el 5,1% de Vall de Núria i Vallter 2000 sobre el VAB del Ripollès.

L'estudi s'ha elaborat a partir de les dades que reflecteixen les despeses d'explotació i d'inversió de l'any 2015 a La Molina i a la Vall de Núria i de l'any 2016 a Espot, Port Ainé i Vallter.

Per estacions, La Molina encapçala el rànquing amb una producció total de 80 milions d'euros –com ja va avançar Regió7 el mes de novembre passat– i 43,4 milions de valor afegit. L'estació cerdana genera un total de 829 llocs de treball i té un impacte fiscal d'11,5 milions d'euros.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook