El jutge de l'Audiència Nacional Ismael Moreno ha citat en qualitat d'investigats l'exministre i expresident de Catalunya Caixa, Narcís Serra, i 14 exconsellers més -entre els quals hi ha l'exdirector general de l'entitat, el bagenc Adolf Todó- els dies 20, 21, 21 i 23 de febrer perquè declarin sobre les suposades irregularitats que van generar un forat de 721,38 milions d'euros als comptes de l'entitat entre els anys 2000 i 2013

El jutge actua un any després d'imputar Serra i la resta de gestors a instàncies de la Fiscalia Anticorrupció, que havia rebut una denúncia del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB), fruit de la revisió dels comptes després del rescat de l'entitat.

El jutge cita Narcís Serra, Josep Maria Loza -director general en el període d'expansió immobiliària de l'entitat-, Adolf Todó, Lluís Gasull, Eduardo Aznar, Joan Valls, Joan Güell, Antoni Llardén, Joan Manuel Pla, Josep Alonso, Joan Echániz, Josep Molins, Montser-rat Robusté, Francisco José Villegas i Josep Maria Alentorn.

Catalunya Banc -hereva de Catalunya Caixa- va ser nacionalitzada el 2012 i va rebre més de 12.000 milions d'euros de diners públics abans de ser venuda al BBVA sense recuperar aquesta inversió. El jutge vol determinar el perjudici total causat a l'entitat, que segons el magistrat va ascendir a 721,38 milions d'euros.

El magistrat atribueix a Serra i la resta dels investigats un delicte d'administració deslleial per una sèrie de compravendes d'actius immobiliaris en què l'entitat participava en el 50% amb altres socis. Segons el jutge, les operacions es feien «sense els informes previs independents» ni «tràmits urbanístics ineludibles» ni previsió de pèrdues, i tampoc amb consentiment de la comissió executiva o el consell d'administració.

Entre 2000 i 2007 s'haurien fet adquisicions rellevants -a vegades de terrenys no urbanitzables o afectats- que entre 2008 i 2013, ja en plena crisi econòmica i immobiliària, es va demostrar que no es podrien rendibilitzar.