Arriba l'hora de rendir comptes davant de l'Agència Tributària i els camins per fer-ho cada vegada es multipliquen més. L'Agència Tributària obrirà avui, 4 d'abril, una campanya de la renda en la qual ha fet un esforç extra per digitalitzar les vies que poden seguir els contribuents per presentar la seva declaració a cop de clic.

La novetat més notable és que Hisenda ha creat una aplicació a través de la qual es poden confirmar els esborranys més senzills, aquells que amb prou feines necessitin un sol tràmit. L'objectiu és aconseguir buidar les oficines perquè el seu personal s'ocupi només dels casos que siguin més complicats. L'aplicació ja pot descarregar-se des de fa un parell de setmanes (funciona en els mòbils que tinguin Android i iOS), però fins avui no poden començar a confirmar-se els esborranys. Per aquesta via, l'Agència Tributària espera que es doni llum verd a gairebé cinc milions d'esborranys a tot Espanya, un 25% del total.

No obstant això, el Sindicat de Tècnics del Ministeri d'Hisenda (Gestha) ha advertit dels riscos de fer la declaració de la renda a través de la nova aplicació mòbil perquè considera que propicia una «confirmació precipitada» que «podria desaprofitar algunes deduccions importants», ja que permet confirmar i presentar l'esbor-rany però no modificar-lo. Així, ha avisat que molts contribuents poden oblidar incloure informació fiscal rellevant i beneficiosa per a ells, ja que el seu disseny insta a validar l'esborrany «sense revisar-lo en profunditat».

Com funciona?

Un cop descarregada l'aplicació, els contribuents hi poden accedir identificant-se mitjançant el número de referència. Es pot obtenir per diverses vies diferents. Amb la casella 450 de la declaració de l'any anterior o sol·licitant-lo a la mateixa Agència Tributària per internet o altres canals. Hisenda explica que «en el cas de les declaracions més senzilles, aquelles en què l'Agència disposa d'informació suficient per a la seva presentació directa, els contribuents, un cop que verifiquin aquestes dades prèvies, podran presentar-la en un sol clic».

En el cas que es vulgui fer alguna modificació o incorporar alguna dada addicional, la mateixa aplicació ofereix l'opció si s'accedeix a la web de l'Agència Tributària, a l'anomenat sistema Renta Web. «Un cop fets els canvis, es pot finalitzar el procés al mateix mòbil, atès que l'aplicació es mantindrà en segon pla perquè el contribuent pot tornar i presentar la declaració», agrega la mateixa Hisenda.

Aquesta nova aplicació permet administrar fins a una vintena de perfils d'usuaris, cadascun amb el seu número de referència, la qual cosa habilita la confecció i presentació de declaracions de familiars. A més, disposa d'una opció per calcular què resulta més favorable; si fer la declaració de forma conjunta o individual. Un altre dels camins oberts per Hisenda per presentar la declaració és també telefònic. L'Agència Tributària l'ha batejat com el pla «Li truquem», i consisteix a demanar cita per ser atès telefònicament i poder presentar l'esborrany així amb la mediació del personal a l'altre costat de la línia. Aquest sistema es va introduir de manera pilot l'any passat, encara que només per a un nombre reduït de contribuents. Després de comprovar que el mètode funciona, Hisenda s'ha decidit a estendre'l a bona part dels qui estan obligats a declarar. Les cites per a aquest telèfon, que ja es poden demanar des d'avui, es facilitaran en trams de 15 minuts entre les 9 del matí i dos quarts de 9 del vespre.

L'Agència Tributària demana als contribuents que vulguin seguir aquesta via telefònica que tinguin a mà la informació necessària per fer la declaració al moment acordat per rebre la trucada de l'Agència Tributària. Poden utilitzar aquest servei els contribuents que tinguin unes rendes de treball inferiors als 65.000 euros, amb rendiments de capital que no sobrepassin els 15.000 o amb rendiments del capital immobiliari que provinguin només d'un immoble.