La contractació logística a Catalunya ha superat els 185.000 metres quadrats durant els primers tres mesos de l'any, fet que suposa un increment de la demanda pròxim al 50% respecte al mateix període del 2017. Entre les operacions més destacades del trimestre figuren dues operacions al Baix Llobregat Nord: el lloguer d'una nau logística de 49.000 metres quadrats a Abrera, propietat d'Invesco, a un operador logístic del sector de l'automoció, i el lloguer, per part de Mercadona, de 29.000 metres quadrats a Can Margarit, a Sant Esteve Sesrovires.

Segons la consultora CBRE, la falta de disponibilitat d'espais al primer arc de Barcelona, on actualment només hi ha 10.000 metres quadrats desocupats, fa que la contractació en aquest mercat depengui de projectes clau en mà o de prelloguer. Aquest escenari, juntament amb les altes rendes que es demanden en aquest mercat, ha afavorit la contractació en el segon arc durant els dos últims anys. De fet, del total d'operacions registrades durant el primer trimestre de l'any, el 60% s'han produït en el segon arc del mercat català, representant a més el 88% de la contractació total.

També la taxa de disponibilitat del mercat logístic ha descendit des del 14,2% de final del 2014 al 4,1% que hi ha actualment. El primer i segon arc són les zones més crítiques, amb una taxa de disponibilitat inferior a l'1% en els dos casos, mentre que el tercer arc registra una taxa del 10%. Segons dades de la companyia immobiliària Cushman & Wakefield, el 44% de les operacions tancades corresponen a l'àrea de Barcelona i al Baix Llobregat, mentre que el 38% estan al Vallès i el 18% es reparteix entre el Camp de Tarragona, el Penedès i Girona.

El primer trimestre, si bé hi ha hagut la meitat d'operacions que en el mateix període de l'any anterior, la inversió ha augmentat el 3%, en registrar-se operacions per un import de 35 milions d'euros, segons CBRE.

Una altra consultora, Savills Aguirre Newman, assenyala que, davant la falta de producte construït i de qualitat, una de les tendències que s'està consolidant és l'augment d'activitat dels fons d'inversió, que estan prenent posicions en la compra de sòl per desenvolupar a risc naus logístiques que satisfacin les necessitats d'espai de bona qualitat. L'escassetat de producte disponible també ha provocat algun repunt a l'alça dels preus, explica aquesta consultora, que considera que la demanda es mantindrà «a bon ritme» la resta de l'any.