Gairebé vuit de cada deu ciutadans espanyols assegura que mai o, com a mínim, «de manera no freqüent» gasta més del que disposa i només una minoria diu actuar de forma contrària, sent els joves i els més grans els que més destaquen per mai gastar més del que ingressen, segons una enquesta de Funcas.

A més, en el cas d'un augment del salari que suposés un increment del 10% dels ingressos regulars, el 64% dels espanyols apostaria per estalviar-los en comptes de destinar-los a més despeses. Només un de cada cinc adaptaria el seu estil de vida a la seva nova renda. En concret, el 7% ho dedicaria a l'oci, mentre que el 5% es decantaria per l'opció d'ingressar-ho en un pla de pensions o algun producte similar, i el 6% ho destinaria a la compra de productes o serveis per a la llar.

En cas que es produís un ingrés extraordinari i no regular, de per exemple 200 euros, gairebé tres de cada quatre espanyols afirmen que els estalviarien, mentre que un de cada cinc els gastaria. Si aquest ingrés extra fos de 1.000 euros, la quantitat d'estalviadors augmentaria fins a quatre de cada cinc.

Els joves, disposats a l'estalvi

Una vegada més, els joves han après a controlar les seves despeses, ja que més de quatre de cada cinc d'ells estalviaria un ingrés extraordinari i només el 10% el gastaria en un capritx.

Addicionalment, el suport d'aquest grup d'edat a la frase «tots hauríem d'aprendre a estalviar des de petits» és de 8,7 punts sobre 10, fins a dues dècimes per sobre del suport que ofereix el conjunt de la població, que és de 8,5 punts sobre 10.

L'enquesta de Funcas també revela que només el 8% de la població espanyola declara no controlar les despeses habitualment, enfront del 58% que afirma fer-ho i, fins i tot, davant el 34% que ho fa de «manera força estricta».

A més, com més baix és el nivell educatiu de l'enquestat, més gran és el percentatge d'els qui controlen estrictament les seves despeses. Concretament, el 42% de de la gent que no té estudis d'ESO, enfront del 31% dels que tenen estudis universitaris.