L'Institut Català de Finances i l'Agència de l'Habitatge de Catalunya han activat una línia de préstecs amb condicions preferents per promoure i finançar la construcció d'habitatges de lloguer social.

Segons va informar ahir l'organiseme financer, els préstecs serviran per finançar la construcció de mil pisos nous, que tindran una mitjana de 70 metres quadrats i un preu de lloguer màxim de 450 euros mensuals. Els préstecs tindran un tipus d'interès fix sobre el qual s'aplicarà una bonificació parcial per part de l'Agència de l'Habitatge.

Els destinataris d'aquesta línia de préstecs, dotada amb 90 milions d'euros, són promotors amb seu operativa a Catalunya.

Aquest conveni s'emmarca en el Pla per al dret a l'habitatge i beneficiarà els promotors que construeixin en algun dels 152 municipis amb forta demanda acreditada, segons el Pla territorial sectorial d'habitatge.

D'acord amb l'ordre d'ajuts que s'ha publicat al DOGC, l'ICF aportarà els recursos, analitzarà i gestionarà els préstecs, i l'Agència de l'Habitatge de Catalunya emetrà un informe d'elegibilitat. Els préstecs tindran un tipus d'interès fix sobre el qual s'aplicarà una bonificació parcial, que anirà a càrrec de l'Agència de l'Habitatge.

Puja la compravenda el febrer

La compravenda de pisos el febrer a l'Estat espanyol es va situar en 39.945 transaccions, fet que suposa un increment del 2,7% en relació amb el mateix mes del 2017, segons l'estadística notarial publicada aquest dilluns pel Consell General del Notariat (CGN).

El preu del metre quadrat en el segon mes de l'any d'aquests habitatges s'ha situat en 1.349 euros el metre quadrat, una xifra similar a la registrada al febrer del 2017. En relació amb el nombre de préstecs hipotecaris signats el febrer per a l'adquisició d'un habitatge, l'estadística indica que es van signar 18.869 nous crèdits, el 13% més que al mateix mes de l'any passat.

La mitjana del valor per hipoteca per adquirir un pis es va situar al febrer en 129.922 euros, el 0,1% més que fa un any. L'estadística notarial assenyala que les operacions dels pisos de segona mà creixen el 8,2% el febrer i els pisos nous, el 2,4%. Les vendes d'habitatges unifamiliars van disminuir l'11,6% en taxa interanual.

El Consell General del Notariat no facilita dades mensuals per autonomies i només ho fa en períodes trimestrals