L'informe de preus de la immobiliària 'Idealista' corresponent al primer trimestre d'aquest any indica que les rendes de lloguer a la ciutat de Barcelona ''han tornat a la senda del creixement suau'' amb un increment del 08% durant aquest hivern fins a situar-se en una mitjana de 17,6 euros el metre quadrat. Per districtes de la capital catalana, només tres barris han baixat preus en aquest període. El que més ha baixat ha estat Sant Andreu, el 7,5% menys, Sant Martí, el -3,6% i Sants-Montjuïc, el -0,4%. Fernado Encinar, cap d'estudis d'Idealista, ha destacat que les dades del primer trimestre indiquen que en els grans mercats com és la ciutat de Barcelona ''el lloguer sembla que ha tocat sostre''.

Les comarques de Barcelona registren en aquest primer trimestre un increment dels preus dels lloguers de l'1,1% fins a una mitjana de 16 euros el metre quadrat, un increment que està per sota de la mitjana que s'observa en el conjunt de Catalunya on les rendes de lloguer de pisos han augmentat a l'hivern un 2,4% fins arribar a 14,8 euros el metre quadrat.

Per demarcacions, el comportament ha esta desigual. Així, a la ciutat de Girona augmenten el 7,4% mentre que a Tarragona cauen el 4,6% i a Lleida disminueixen l'1,1%.

Mentre que a les comarques de Barcelona els preus del lloguer pugen l'1,1%, a Girona els propietaris de pisos han incrementat les rendes un 4% fins a situar el preu per metre quadrat en 8,6 euros el metre quadrat. Per contra, a les comarques de Tarragona els lloguers han baixat el 7,9% fins els 6,6 euros mensuals el metre quadrat i a Lleida el descens ha estat del 2,9% fins els 5,5 euros el metre quadrat.

En relació amb el comportament desagregat de la capital catalana, l'estudi 'Idealista' observa que només en tres districtes dels deu que hi ha a la ciutat de Barcelona han baixat els preus aquest hivern. La caiguda més gran s'ha produït a Sant Andreu, amb un retrocés de les rendes del 7,5% en relació amb al tercer trimestre, Sant Martí el -3,6% i Sants-Montjuïc el -0,4%.

En la resta de districtes, els propietaris demanen més que en el tercer trimestre. A Sarrià-Sant Gervasi els preus pugen el 3,3%, a l'Eixample l'1,8% i a Ciutat Vella l'1,5%.

Els preus més alts estan a Ciutat Vella (19,2 euros el metre quadrat) i per sobre dels 15 euros també estan Sant Martí (18,5 euros), Eixample (18,5 euros), Sarrià-Sant Gervasi (17,4 euros), Gràcia (16,3 euros) i les Corts (15,8 euros).

Per sota dels 15 euros estan els districtes de Nou Barris (12,4 euros), Sant Andreu (12,6 euros) i Horta-Guinardó (13,5 euros).

Entre els municipis de la demarcació de Barcelona que van baixar més els preus està Castelldefels, amb un descens de les rendes del 9,7% i en senti contrari, el municipi on van créixer més els preus se situa Sitges amb un 5% més.