CCOO i UGT van fer ahir una crida a que «no només pensionistes i jubilats, si no el conjunt de la societat» surti a manifestar-se aquest dissabte en defensa de les pensions. Els sindicats majoritaris a Catalunya han convocat mobilitzacions a Barcelona, Girona, Tarragona, Vic, Vilanova i la Geltrú i Manresa, on la concentració està convocada a les 6 de la tarda davant de la seu de l'INSS per desplaçar-se més tard fins a la Plana de l'Om. La intenció de la mobilització és reclamar la «revaloració de les pensions d'acord amb el cost de la vida», així com un sistema que garanteixi «pensions dignes presents i futures».

En roda de premsa, ahir la vicesecretària general d'Àrea Externa d'UGT, Laura Pelay, va alertar «estudiants i treballadors en actiu» que els baixos salaris actuals comportaran «problemes» més endavant «per nodrir el sistema». També la secretària d'Organització i Comunicació de CCOO, Montse Ros, va remarcar que és una lluita intergeneracional perquè «si no hi ha bons salaris, tampoc hi ha bones pensions». D'altra banda, Pelay va afirmar que l'increment de pensions previst al projecte de pressupostos de l'Estat espanyol per al 2018 és «almoina» i va criticar que afecta «només a una part molt petita de pensionistes» i que és un augment que no va vinculat a l'Índex de Preus de Consum (IPC). «Dissabte hem de dir alt i clar al binomi Rajoy i Rivera que no consentirem que ens aixequin la camisa», va dir Pelay, el qual va assegurar que les persones que es jubilen i que actualment es veuen afectades per la precarietat de les pensions són aquelles que més han contribuït a la caixa de la seguretat social, amb un total de 500.000 milions d'euros.

Les organitzacions van presentar també el manifest en defensa d'unes «pensions públiques i dignes», signat per la Unió de Jubilats i Pensionistes de Catalunya de la UGT i la Plataforma Unitària de Gent Gran del sindicat, així com la Federació de Pensionistes de Catalunya de CCOO. Les organitzacions signants aglutinen 6.500 associacions de gent gran i 4.700.000 associats, i el manifest reivindica la pensió pública com a dret constitucional i, entre d'altres, la revaloració de les pensions amb l'IPC com a referència.

D'altra banda, CCOO i UGT participen diumenge en la manifestació convocada per l'Espai Democràcia i Convivència, del qual formen part, per reivindicar la democràcia i reclamar la llibertat dels polítics independentistes en presó preventiva. «Totes dues manifestacions són transversals», va remarcar Ros, que va desitjar que tothom s'hi senti convidat. En ser preguntats per si la seva participació en aquest espai crea tensions internes, Pelay i Ros van defensar la «pluralitat i cohesió» de les seves organitzacions.

CCOO va reconèixer que el 2017 va patir baixes d'afiliats -Ros va dir que van ser uns 500 afiliats, tant «independentistes» com «unionistes»- però va destacar que les altes són superiors, i el sindicat continua creixent. UGT també va admetre algunes baixes «poc significatives» a final de l'any passat per motius polítics.

Camil Ros, a Manresa

El secretari general de la UGT, Camil Ros, va ser ahir a Manresa per participar en una assemblea de delegats per anunciar-los les mobilitzacions previstes per al primer de maig. Segons va explicar Ros a aquest diari, aquesta acció arribarà en un moment d'efervescència social, just després de les mobilitzacions del 8 de març, les quals, amb tot, va recordar Ros, «no han aconseguit cap canvi polític en la llei d'igualtat». Ros, que denuncia la «precarietat laboral» i el fet que «no acabem de sortir de la crisi», insisteix que les reivindicacions del primer de maig es resumeixen en recórrer les polítiques del PP. «Hem de derogar la reforma però també el PP», va dir Ros. A Manresa, UGT i CCOO estan negociant celebrar alguna acció reivindicativa, tot i que encara no hi ha res concretat, segons fonts de la UGT.

Sobre la manifestació pels presos d'aquest diumenge a Barcelona i la reivindicació independentista, Ros va explicar que «som un sindicat plural i hem de trobar aquells elements que ens uneixin. Per això anirem a tot arreu a fer de pont, no de bloc. Hi ha reclamacions unànimes, com és que la presó preventiva per als polítics no està justificada». Ros valora positivament que «ja hi hagi veus que diguin que s'ha de dialogar».