El president de Seat, Luca de Meo, va defensar ahir en un acte a Barcelona la decisió de la companyia de mantenir la seva seu a Martorell malgrat la tensió política a Catalunya: «Estem orgullosos de ser de Barcelona», va dir el president de la companyia.

De Meo va pronunciar ahir una conferència al Cercle Financer de la Societat Econòmica Barcelonina d'Amics del País, on va provocar els aplaudiments dels assistents quan va explicar, en ser preguntat pel periodista Luis del Olmo -assistent a l'acte- per la situació a Catalunya, que la companyia es manté al marge de la política i que el seu únic objectiu és vendre cotxes.

El directiu va explicar que la posició de Seat ha estat «bastant equilibrada» durant tot aquest procés polític i que ha decidit mantenir-se «al nivell que li pertany», «sense arrogància» i sense jutjar «allò que decideix el poble o les autoritats públiques». «El meu objectiu és protegir la feina i que l'activitat operativa de l'empresa segueixi com ara, que vivim el millor moment de la història de Seat i s'ha d'aprofitar», va afirmar en la conferència a la seu de La Caixa a Barcelona. De Meo va afegir que fins que la situació política no «impacti» en l'operativa de Seat la companyia no necessita parlar del tema ni canviar la seva seu, sinó que només ha de preocupar-se de seguir fabricant i comercialitzant automòbils.

La indústria 4.0

D'altra banda, De Meo va advocar per la «cooperació» entre empreses i institucions públiques per impulsar el desenvolupament de l'anomenada Indústria 4.0 a Espanya. De Meo va explicar que aquesta quarta revolució industrial oferirà moltes oportunitats i beneficis per al sector, però necessitarà també contribucions de l'empresariat, els treballadors i les institucions.

Perquè aquest nou model industrial tingui èxit, va afirmar el directiu, «caldrà comptar amb un marc institucional i normatiu estable» que permeti a les empreses «conèixer de manera clara quines són les condicions i les regles de joc de l'entorn» on van a operar. «Necessitarem pactes d'estat per afavorir la competitivitat i internacionalització de les empreses», va apuntar el president de Seat, que creu que la paraula que resumeix el procés que ha de dur-se a terme és «cooperació». «Tots els sectors haurem de treballar conjuntament per crear un ecosistema, ja que els contratemps, reptes, oportunitats i objectius són els mateixos per a tots», va incidir.

De Meo va comentar que un dels reptes que porta en si la implantació de la Indústria 4.0 és el dels treballadors, però va subratllar que «no hem de confondre la desaparició de llocs de treball amb la destrucció de professionals». «El 50% de les persones treballarà en deu anys en llocs diferents als que està ara, alguns d'ells no inventats a dia d'avui», va apuntar.

En la seva conferència, De Meo, que va ser presentat pel president de la Fundació Bancària La Caixa, el manresà Isidre Fainé, també va desgranar els reptes de la indústria de l'automòbil i la seva importància per a Espanya. Així, el directiu va recordar que l'automoció és avui «un dels pilars de desenvolupament econòmic del país», ja que genera més de 250.000 llocs de feina directes i gairebé 2 milions de treballadors estan lligats al sector, fet que suposa el 9% de la població activa.