La patronal de les begudes refrescants, Anfabra, va assegurar ahir que l'impost català a les begudes ensucrades amb prou feines ha tingut incidència sobre el consum d'aquestes begudes i sobre la facturació, encara que aquesta associació preveu acudir als tribunals perquè el considera discriminatori.

En una trobada amb periodistes amb motiu del saló Alimentaria, el president d'Anfabra, John Rigau, i el director general d'aquesta associació, Josep Puxeu, van sortir així al pas d'un estudi recent elaborat per la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i la Universitat de Barcelona (UB). Aquest estudi, elaborat a partir de dades de la cadena Bon Preu, assegurava que el consum de begudes ensucrades havia caigut un 22% a Catalunya des que va entrar en vigor aquest impost.

Citant dades de la consultora Global Data, Puxeu va assegurar que el sector va facturar 4.600 milions d'euros el 2017, el 0,3% més que el 2016, i que la producció havia incrementat en aquest mateix percentatge, fins als 4.400 milions de litres. A preguntes dels periodistes, va assegurar que el consum de begudes ensucrades va caure lleument, però que aquesta caiguda es va veure compensada per un augment del 4% de les begudes light, de manera que el balanç global va ser de manteniment.

Puxeu va afirmar que el descens en el consum de begudes ensucrades a tot Espanya és conseqüència de la mateixa dinàmica del mercat i no atribuïble a l'impost català. Segons aquest directiu, l'impost català només ha fet que algunes grans cadenes de distribució potenciessin els refrescos sense sucre de les seves marques blanques per pal·liar la pujada en preu dels refrescos ensucrats.

La Generalitat va començar a aplicar el maig del 2017 un impost que grava el consum de begudes ensucrades envasades, és a dir, aquelles que contenen edulcorants calòrics afegits, com el sucre, la mel, la fructosa o la sacarosa, entre d'altres. L'impost grava amb 0,08 euros per litre les begudes amb un contingut de sucre d'entre 5 i 8 grams per 100 mil·lilitres, i amb 0,12 euros per litre a les begudes amb un contingut de sucre superior als 8 grams.