El preu mitjà del litre de gasolina i de gasoil ha encadenat aquesta setmana el sisè augment consecutiu per escalar a nous màxims des de l'estiu del 2015, amb el preu del barril de petroli en nivells rècord des del 2014.

En concret, el litre de gasolina s'ha situat aquesta setmana en els 1,286 euros, després d'encarir-se un 0,54% i marcar un nou màxim anual que toca preus que no es veien des de finals del juliol del 2015, segons dades del Butlletí Petrolier de la Unió Europea (UE) recollides per Europa Press.

Per la seva banda, el litre de gasoil ha repuntat aquesta setmana un 0,59%, fins a tocar els 1,19 euros, un nou preu màxim des del juny de fa tres anys.

D'aquesta manera, els preus dels carburants prossegueixen l'espiral alcista en què van entrar des de finals del passat mes de març, aguditzada les darreres setmanes per les tensions geopolítiques que han portat el petroli a una escalada imparable.

L'anunci aquest dimarts del president dels Estats Units, Donald Trump, que el seu país es retira de l'acord nuclear signat el 2015 amb l'Iran, no ha fet més que disparar encara més el preu del cru, fins a situar-lo per sobre dels 77 dòlars.

El preu del barril de petroli Brent, de referència per a Europa, ha cotitzat aquest dijous a 77,69 dòlars, mentre que el barril de cru Texas s'intercanviava a més de 71,63 dòlars.

Omplir el dipòsit, 2,4 euros més car en el que va d'any

Així, en els actuals preus, omplir un dipòsit de 55 litres de gasolina supera els 70,7 euros, la qual cosa suposa uns 2,4 euros més pel que fa a principis d'aquest any.

Per al cas del gasoil, l'ompliment d'un dipòsit de 55 litres suposa per al consumidor 65,45 euros, també uns 2,4 euros pel que fa a principis de gener.

El Govern espanyol, "expectant" amb els preus dels carburants

Aquesta setmana, el ministre d'Energia, Turisme i Agenda Digital, Álvaro Nadal, ja va assegurar que el Govern espanyol es mantindrà "expectant" amb els marges de comercialització dels carburants davant l'episodi actual de repunt en els preus del petroli.

Nadal va subratllar que l'Executiu central ho vigilarà, perquè quan "hi ha tensió de preus volem que reflecteixin el veritable cost del barril i no altres coses".

Més barat a Espanya que a la UE

La gasolina és més barata a Espanya que en la mitjana de la UE i la zona euro, on el preu de venda al públic del litre de combustible Euro-Super 95 se situa en 1,419 euros i 1,461 euros, respectivament, mentre que el litre de gasoil costa 1,315 euros en la mitjana de la UE i 1,316 euros en l'eurozona.

El menor nivell de preus finals pel que fa als països de l'entorn es deu al fet que Espanya, malgrat les pujades de l'IVA, als majors impostos i als nous gravàmens al biodiésel, segueix comptant amb una menor pressió fiscal, en general, que la mitjana comunitària.