L'oferta de llocs de treball ha crescut el 25% a Catalunya durant el 2017, però els salaris s'han estancat en relació amb l'any anterior amb un increment de només l'1%, per sota de l'IPC. Són dades d'Infojobs recollides en el novè informe anual que el portal d'ocupació elabora en col·laboració amb ESADE. «La recuperació que hem vist en el nombre de vacants» encara no es reflecteix tant en els salaris, constata la directora general d'Infojobs, Dominique Cerri.

De cara al 2018, més de la meitat d'empreses enquestades a l'estudi -el 54%-, de l'àmbit de l'Estat espanyol, preveuen incrementar la contractació, i prop de la meitat -el 47%- incorporarà perfils amb formació en noves tecnologies els propers dos anys. Segons l'informe, la demanda de professionals amb «coneixements tècnics» augmenta, però manquen experts en informàtica i telecomunicacions.

«Som en un moment de canvi», descriu la directora de l'Institut d'Estudis Laborals de l'escola de negocis, Anna Ginés. «Veiem que les empreses ja estan demanant aquests llocs de treball molt tecnològicament intensius» i hi ha «un cert decalatge en la formació que té la població activa», afegeix. Segons dades d'Infojobs, només es presenten una mitjana d'11 candidatures per vacant de l'àmbit de la informàtica i les telecomunicacions, quan la mitjana del portal és el triple -de 44 candidatures per oferta.

Les ponents de l'estudi destaquen llocs de treball «emergents» a les empreses com a experts en la gestió i anàlisi de dades o la robòtica, especialitats amb un «nivell de competència [entre candidats] baix» i «salaris atractius». Mentre que el salari mitjà de les ofertes d'Infojobs a Catalunya és de 23.565 euros anuals, el d'un professional amb aquest tipus de competències se situa entre 29.000 i 40.000. Es tracta d'ofertes fonamentalment dirigides a titulats en estadística, enginyeria i matemàtiques. A banda, segons l'informe, les companyies també valoren habilitats com saber treballar en equip, resoldre conflictes o prendre decisions.

Els sectors amb més vacants a Catalunya són l'atenció a clients (el 15% del total), comercial i vendes (14%), informàtica i telecomunicacions (11%), compres, logística i magatzem (10%) i turisme i restauració (7%). La responsable d'estudis d'Infojobs, Neus Margalló, destaca que durant el 2017 s'ha «diversificat» l'oferta de llocs de treball amb un important augment del sector de la logística -amb el 170% d'ofertes més en relació amb el 2016- i del turisme -28% més. En aquests llocs de treball, apunta Margalló, també es demana cada cop més formació en idiomes i digitalització. L'informe també destaca que els sectors immobiliari i de la construcció han superat els nivells previs a la crisi econòmica.

D'altra banda, el 34% de les ofertes de feina d'Infojobs a Catalunya el 2017 van ser de contractes indefinits, fet que suposa un augment amb relació a l'any anterior, segons Cerri. Pel que fa al poder adquisitiu dels treballadors, segons l'estudi, el 84,5% de la població activa a l'Estat espanyol afirma que els darrers dos anys el cost de vida ha pujat més que el seu salari. Pel que fa a la bretxa salarial, el 58% de les empreses enquestades es mostra favorable a fer públic el salari de tots els empleats com a mesura per corregir-la.