La Plataforma en Defensa de les Pensions Públiques i els Drets de la Gent Gran de Manresa ha convocat per a avui, a partir de les 6 de la tarda, una nova manifestació per reclamar unes pensions dignes. Serà la quarta acció impulsada per la plataforma en els darrers mesos a la capital del Bages, emmarcada en l'onada arreu de l'Estat contra la política social del Govern del PP. La manifestació anirà de davant l'INSS, al carrer del Bruc, fins a la Plana de l'Om.

Els pensionistes estan en peu de guerra des que a començament d'any la ministra d'Ocupació i Seguretat Social, Fátima Báñez, els comuniqués un increment del 0,25% de la paga, en una carta en què el Govern es vanava dels seus esforços per mantenir el sistema de pensions, i afirmava que «hem de seguir salvaguardant els valors que ens fan sentir orgullosos del nostre model». L'increment és ínfim, molt per sota de l'augment del preu del cistell de la compra, i els pensionistes constaten que des del 2011 han perdut el 9,1% de poder adquisitiu. Des de l'any 2011, les pensions van deixar de revaloritzar-se segons l'increment de l'IPC. Des d'aleshores, les actualitzacions han consistit en congelacions o bé en increments linials d'entre l'1% i el 2%, i, des del 2014, del 0,25%. A més, el sistema de pensions, regulat pel factor de sostenibilitat (que s'aplicarà a partir de l'any que ve i afegeix l'esperança de vida com a nova variable al càlcul de la pensió) i per l'índex de revalorització (que tendeix a fer permanent l'increment del 0,25%) i amb una caixa pública tendint a zero està en perill per al futur de l'avui població activa.

La plataforma manresana insta jubilats i ciutadans encara en edat de treballar a manifestar-se per fer front al que consideren «una falta de respecte» per part del Govern popular. I un incomplement constitucional, ja que l'article 50 de la carta magna preveu «garantir, mitjançant pensions adequades i periòdicament actualitzades, la suficiència econòmica als ciutadans durant la tercera edat».

La plataforma de Manresa aplega representants de pensionistes de Santpedor, Sant Vicenç de Castellet, Sallent, Sant Salvador de Guardiola, la Sagrada Família, la Balconada, la Mion, Vall-daura i les Escodines, a més de la UGT, CCOO, la Coordinadora de Jubiltats, l'Associació Viure i Conviure, el Casal de la Gent Gran de Manresa, Marea Pensionista i la Federació d'Associació de Veïns de Manresa. Al conjunt de l'Estat, són més de 400 les entitats que comparteixen la lluita per unes pensions dignes. Entre les seves demandes, figura la derogació de la llei 23/2013 que introduïa el factor de sostenibilitat i l'índex de revalorització; la derogació de la reforma impulsada pel PSOE del 27 de juliol del 2011(que retardava l'edat de jubilació); una revalorització de les pensions d'acord amb l'IPC; i recuperar el poder adquisitiu perdut des del 2011, entre d'altres.

No és una feina fàcil, i Josep Ramon Mora, Enric Martí, Jesús Puig i Juliana Casero, quatre veterans activistes manresans ara embarcats en la lluita per unes pensions dignes, coincideixen que el col·lectiu de pensionistes «està en estat d'alarma» i que la combustió de la protesta ha estat «espontània». Els quatre, que insisteixen que la seva batalla no és només pel present dels jubilats, sinó, sobretot, pels pensionistes del futur, consideren una mesura «electoral» l'anunci d'un increment de les pensions de l'1,6% fet pel Govern. És un acord puntual, cojuntural, que no resol res», asseguren, i acusen l'executiu de Mariano Rajoy de decidir només en funció «d'un interès particular». «Ens donen almoina per fer-nos callar, però això no serà així», diu Puig, que recorda el sorollós « que se jodan!» de la secretària Martínez de Castro. «Mantindrem les manifestacions i s'hi poden acabar afegint els joves i les dones», avisa Martí. Mora s'ha sorprès de la resposta de la gent gran a la crida a manifestar-se, ja que «esperàvem més mobilització per part dels actius i més conformisme per part dels jubilats, i ha estat just al contrari». I és que la seva lluita va més enllà dels jubilats, consideren: «Empenyen els treballadors a fer-se plans privats de pensions, però amb els salaris d'avui no te'n pots fer cap», conclou Casero.