12 de maig de 2018
12.05.2018
40 Años
40 Años

Els preus pugen set dècimes i situen la inflació en l'1,2%

?L'IPC a Catalunya retalla 0,3 punts percentuals en relació amb el març

12.05.2018 | 07:19
El cistell de la compra s´enlaira l´1,2%

Els preus a Catalunya van augmentar l'abril en set dècimes en relació amb el març i van situar la inflació anual en l'1,2%, tres dècimes menys que l'IPC que es va registrar el març, segons les dades publicades per l'institut d'estadística espanyol. Tot i l'increment dels preus de les gasolines aquest abril, la inflació anual a Catalunya ha disminuït tres dècimes en relació amb el març per l'impacte de l'efecte calendari de la Setmana Santa, que aquest any ha caigut en març, contràriament a l'any passat, que va ser a mitjan abril. L'efecte calendari ha provocat que aquest any els preus de les cistelles de l'oci i cultura i dels hotels, cafès i restaurants hagin estat molt més baixos que l'abril de l'any passat en plena ocupació turística de Setmana Santa.

Els preus a l'economia espa-nyola han pujat l'abril el 0,8% en relació amb el març i situen la inflació anual en l'1,1%, una dècima per sota de la taxa interanual registrada el mes anterior i una dècima per sota de la registrada a Catalunya, segons les dades publicades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Les dades publicades per l'INE en relació amb el comportament de l'IPC a l'Estat espanyol coincideixen amb les avançades per aquest mateix institut el 27 d'abril passat.

L'evolució dels preus aquest mes d'abril estan condicionats, sobretot en relació amb la taxa anual, per l'efecte calendari, que suposa que aquest mes d'abril no hi hagut la festivitat de Setmana Santa. Aquest efecte ha fet que els preus de les cistelles vinculades a l'activitat turística hagin refredat la inflació anual en comparar-se amb un període marcat per una temporada turística alta. La cistella que recull el comportament relacionat amb l'oci i la cultura, on s'inclouen els paquets turístics, aquest mes d'abril ha reduït preus després de les promocions de Setmana Santa del març, i la cistella d'hotels, cafès i restaurants ha vist com els preus pujaven l'abril amb menys intensitat que l'abril de l'any passat, que van viure la Setmana Santa.

Fora dels preus relacionats amb el turisme i l'efecte calendari, la cistella d'habitatge també ha impulsat a la baixa la inflació anual perquè aquest any els preus de la factura del gas han baixat, mentre que l'abril de l'any passat van pujar. Mentre que aquestes cistella d'oci i cultura, hotels i restaurants i habitatge refredava la inflació, les cistelles del transport (on hi h la gasolina), els aliments frescos i begudes no alcohòliques i les comunicacions ajudaven a refredar-la, la inflació.

Els preus de les gasolines han pujat aquest abril molt més que l'any passat i el preu del peix fresc també ha pujat més aquest abril que l'any passat, el mateix que amb els serveis de telefonia.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook