Èric Garcia, un navarclí de 20 anys que avui es prepara per fer un grau superior de tècnic audiovisual, explicava ahir amb satisfacció el seu pas per la primera edició del programa Noves oportunitats. Fa dos anys, amb l'ESO acabat, l'Èric no tenia feina ni perspectives. «Estava desmotivat», afirma. Fins que va entrar al projecte impulsat pel SOC, dins el Pla de Garantia Juvenil, amb fons europeus, i gestionat al Bages, Berguedà, Anoia, Solsonès i Osona per Ampans i la fundació Intermèdia. «Va ser un punt d'inflexió», assegura l'Èric, que en aquest temps ha obtingut el títol de manipulació d'aliments, ha après a redactar un currículum, a preparar-se per a una entrevista de feina i s'ha posat al dia per completar els estudis.

Èric Garcia és un dels casos d'èxit de la primera edició del Noves oportunitats a la Catalunya Central, que enguany torna a obrir convocatòria per obrir la porta a reintegar-se al sistema educatiu o fer els primers passos al món laboral a més de 300 nois i noies del territori que tinguin entre 16 i 24 anys. El programa s'adreça a aquells que, com l'Èric, no han trobat fins ara motivació en els estudis i no han trobat feina, i, durant dos anys, els ofereix orientació, formació, acompa-nyament i intermediació per desenvolupar un projecte personal i professional.

Segons dades del SOC i l'UTE Ampans-Intermèdia, que ahir van presentar a la finca Urpina de l'entitat manresana la convocatòria del programa, el 42% dels 396 joves que es van inscriure a la primera edició van retornar al sistema educatiu (18%) o van aconseguir un contracte de feina de sis mesos o més de durada (24%). Hoteleria i indústria van ser els sectors professionals que més joves van captar provinents del programa. Un centenar d'empreses del territori van donar-hi suport.

En el conjunt de Catalunya, el programa va atendre 3.000 joves, el 40% dels quals va reorientar la seva trajectòria. El 73% d'aquests participants, explicava ahir Marta Masagué, responsable dels Serveis d'Atenció i Suport als joves del SOC, no tenia l'ESO.

Ada Colomer, responsable del Noves oportunitats d'Ampans, explicava ahir que presentar-lo en aquesta època de l'any, a punt d'acabar les classes, afavoreix que els «agents derivadors» de futurs usuaris del programa (com puguin ser el mateix SOC, però també la justícia juvenil i els equips d'assessorament i orientació psicopedagògica) puguin aconsellar els joves d'integrar-se al Noves oportunitats. En principi, s'ofereixen 270 places, però les baixes que es generen durant el programa (per insercions laborals o educatives) permetrà ampliar el nombre de participants fins més enllà dels 300, explicava ahir Colomer.

El Noves oportunitats al territori central té la seu a l'avinguda dels Dolors de Manresa, però també té delegacions a Berga, Solsona, Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui, Vic, Manlleu, Torelló i el Lluçanès. El programa té una dotació de 22 milions d'euros, dels quals l'UTE Ampans-Intermèdia gestiona vora 3 milions.