La despesa generada pel col·lectiu de turistes estrangers que van passar per Catalunya el mes d'abril va sumar 1.523 milions d'euros, fet que suposa un increment de l'1,58% en relació amb l'abril del 2017, segons les dades publicades per l'Enquesta de Despesa Turística que elabora l'INE. Aquest creixement de la despesa turística a Catalunya és a causa, tot i que aquest abril es compara amb un abril del 2017, de la Setmana Santa.

Mentre que a Catalunya aquest efecte no ha tingut un impacte negatiu, a l'Estat espanyol, amb una despesa xifrada en 6.659 milions d'euros, sí que ha suposat un descens dels ingressos turístics de l'1,8%. Per evitar l'efecte Setmana Santa, l'institut d'estadística fa referència a la despesa turística acumulada a l'Estat espanyol dels mesos de març i abril, que ha estat de 12.386 milions d'euros, el 4,2% més que en el mateix període de l'any passat.

En els quatre primers mesos de l'any, els turistes estrangers han deixat una despesa a l'Estat espanyol de 21.394 milions d'euros.