La consellera d'Empresa i Coneixement, la igualadina Àngels Chacón, descarta donar incentius a les empreses que van traslladar la seu social fora de Catalunya perquè tornin. «Ara només faltaria que donéssim un premi a les empreses que han volgut marxar», va dir Chacón ahir després de reunir-se amb representants de Pimec a la seu de la patronal. Segons la consellera d'Empresa, la millor acció que poden fer per atreure-les és «seguir treballant per ser un territori competitiu».

La titular d'Empresa també critica que els darrers mesos «hi ha hagut una voluntat d'alterar les dades per donar el missatge que Catalunya és sinònim d'inestabilitat». Chacón va afirmar que les declaracions «alarmistes» l'únic que fan és «perjudicar el teixit empresarial» i va subratllar que «no es pot parlar de feblesa de l'economia catalana» quan hi ha «dades objectives» que mostren que «l'economia catalana està evolucionant positivament».

Chacón va argumentar que «una de les millors respostes» que poden donar als «auguris pessimistes» són les «noves inversions» que situen Catalunya «mundialment» i també el fet que moltes empreses no han marxat del territori. «Quan empreses estrangeres opten per invertir al nostre territori alguna cosa hi deu haver de positiva», va remarcar la consellera, en referència a l'anunci de multinacionals com Siemens, Facebook, Nestlé, Elis o Satellogic d'instal·lar centres a Catalunya.

Sobre les empreses que han mogut el domicili social fora de Catalunya, Chacón va dir que donar incentius fiscals a aquestes companyies perquè tornin a venir «ni s'entendria» ni seria just per a «la resta d'empreses que han apostat per seguir-se mantenint a Catalunya». La consellera va afirmar que rebran les companyies que han marxat i facilitaran «amb tot el que calgui» que s'instal·lin al Principat, així com ho faran amb qualsevol altre companyia.

La consellera va remarcar que des del Govern donaran resposta amb «una estratègia claríssima de mantenir el teixit productiu» de Catalunya a la «campanya» que, «intencionadament» i des de «vessants polítiques i comunicatives», ha donat un missatge «catastrofista» sobre l'economia catalana. «No és qüestió d'opinions polítiques», sinó que el bon comportament de l'economia catalana s'explica amb «dades objectives», va insistir.

En ser preguntada sobre les afirmacions de Foment del Treball de dimarts sobre la pèrdua de lideratge de Catalunya en relació a les altres autonomies, la titular d'Empresa va dir que no entén «aquest tipus de declaracions» ni «què hi ha al darrera» quan els «indicadors apunten el contrari».

En aquest sentit també es va pronunciar el president de Pimec, Josep González: «No podem entendre que es parli de feblesa d'economia catalana», va dir. «Aquesta manera d'expressar les coses només ens dóna preocupació», va lamentar González, que va insistir que la visió pessimista de Foment del Treball «no és la realitat».