El Consell de Ministres va aprovar ahir alliberar 7.500 milions d'euros del préstec concedit pel Tresor Públic a la Tresoreria General de la Seguretat Social al pagament de la nòmina ordinària i la paga extra d'estiu de les pensions.

La ministra portaveu del Govern, Isabel Celaá, va assegurar en roda de premsa que aquests diners serviran per poder afrontar el pagament de prop de 9,6 milions d'euros en pensions del mes de juliol. Celaá va afegir que aquesta és una «urgència» que s'ha trobat «sobre la taula» la ministra de Treball, Magdalena Valerio. El préstec concedit pel Tresor Públic a la Tresoreria General de la Seguretat Social estava recollit als pressupostos del 2017 i era en total de 10.192 milions d'euros.

El Govern central va aprovar als Pressupostos del 2017 un préstec de 10.192 milions per fer front al pagament de les pensions, que es va esgotar el desembre de l'any passat i que aquest any, després de la pròrroga dels comptes del 2017, torna a estar disponible, en espera que s'aprovin definitivament els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) del 2018, que tenen un nou préstec.

Després d'aquesta disposició de 7.500 milions, la Seguretat Social encara tindrà 2.692 milions d'aquest préstec de 10.192 milions. A més, segonsvan informar ahir a Europa Press fonts governamentals, per afrontar el pagament de les pensions del setè mes de l'any no es disposaria de cap recurs del Fons de Reserva.

L'organisme encarregat de garantir el pagament de les pensions va esgotar el mes de desembre passat, amb el pagament de l'extra de Nadal, els 3.486 milions d'euros restants del préstec de 10.192 milions que es va concedir en aprovar els Pressupostos del 2017.

Aquest préstec era previst en la disposició addicional novena dels PGE per al 2017 i es va concedir sense reportar interessos i amb un termini màxim de cancel·lació de 10 anys a partir del 2018. No obstant això, una vegada siguin aprovats els comptes públics d'aquest any, la Tresoreria tindrà un préstec de 15.164 milions d'euros per garantir que el sistema pugui complir el pagament d'aquestes prestacions.

Els Pressupostos del 2018 també recollien que per atendre «exclusivament» les insuficiències de finançament de les pensions contributives, la Seguretat Social trauria del Fons de Reserva un import de 3.826 milions d'euros aquest exercici.

La ministra portaveu del Govern central, Isabel Celaá, va afirmar, després del segon Consell de Ministres del Govern de Pedro Sánchez -celebrat ahir-, que aquest acord s'ha adoptat per poder fer front al pagament dels gairebé 9,6 milions de pensions del juliol.

A més a més, segons la ministra portaveu Isabel Celaá, la Seguretat Social tindrà unes obligacions al juliol d'uns 17.727 milions d'euros.