El Jutjat de Primera Instància número 5 de Manresa ha dictat Benefici d'Exoneració de Passiu Insatisfet (BEPI), és a dir, la cancel·lació total dels deutes, a Valentín Martínez, veí de la capital del Bages. La decisió judicial l'allibera d'un deute de 56.144,13 euros. Es tracta del primer BEPI que s'atorga a la ciutat.

«No sé explicar com vaig arribar a aquesta situació -relata Martínez- però de sobte em vaig veure enfront de 12 creditors, embolicat en una situació de sobreendeutament, i amb una nòmina de poc més de 1.000 euros que no em permetia més que satisfer les necessitats bàsiques». «Ara puc plantejar-me nous reptes; m'ho prenc com una oportunitat per tornar a començar i no cometre els mateixos errors del passat», conclou el manresà.

Martínez va acudir amb aquesta situació a Repara tu Deuda, la companyia pionera a l'Estat en aplicar la llei concursal per a la cancel·lació d'impagaments, que preveu poder lliurar més de 900 actuacions al llarg del 2018, segons dades de la mateixa companyia. La Llei de la Segona Oportunitat va entrar en vigor el 2015 i permet exonerar particulars i autònoms del pagament de deute a creditors sempre que es demostri que prèviament el deutor ha actuat de bona fe, així com intentar un acord amb els creditors per ajornar el deute, fixar un calendari de pagament inferior a deu anys o pagar-la mitjançant la cessió de béns. Si no s'aconsegueix un acord, poden sol·licitar un concurs de creditors amb la mediació d'un jutge i sol·licitar davant el tribunal l'exoneració del deute parcial o total.

En els dos últims anys, un total de 1.131 famílies catalanes declarades insolvents van començar la tramitació per cancel·lar els deutes contrets amb els bancs i / o els seus proveïdors. Aquest balanç situa Catalunya com la comunitat de l'Estat amb més tramitacions d'aquest tipus, davant de Madrid (847) i València (747).