CCOO, UGT, CEOE i Cepyme han aconseguit un principi d'acord de pujada salarial que tindrà vigència fins al 2020 i que estableix una pujada salarial fixa d'entorn del 2 % més una part variable de l'1 % lligada a conceptes com la productivitat, els resultats o l'absentisme injustificat, segons van informar les parts negociadores.

El text del preacord estableix que durant la vigència d'aquest, i de manera progressiva, s'establirà un salari mínim de conveni de 14.000 euros anuals (1.000 euros en 14 pagues). En concret, assegura que l'increment gradual «haurà d'emmarcar-se en els mateixos convenis col·lectius existents, vinculant-se a la seva renovació».

Així mateix, es podran establir clàusules de revisió salarial que estaran obertes al fet que les redactin les parts negociadores en cadascun dels convenis. També assegura que s'haurà d'impulsar la renovació i actualització dels convenis articulant regles sobre vigència, ultraactivitat i procediment negociador.

Tant sindicats com empresaris van posar en relleu que és necessari que es mantingui la vigència dels convenis durant els períodes de negociació, si bé proposen la renovació i actualització dels mateixos respectant l'«autonomia» de la voluntat de les unitats de negociació.

Així, veuen necessari que els convenis col·lectius facin una revisió i innovació «adequades» per tal de garantir una major eficàcia. A més, cadascuna de les parts pot decidir que la negociació està esgotada i, per tant, instar la mediació obligatòria o l'arbitratge voluntari.

En el cas de bloqueig en les negociacions, l'acord estableix que les parts negociadores han d'acudir als sistemes de solució autònoma de conflictes establerts en l'àmbit de l'estat i de caràcter autonòmic en el cas de bloc de les negociacions.

D'altra banda, les parts signatàries han instat a la modificació de l'article 42 de l'Estatut dels Treballadors. De fet, consideren que la regularització dels processos de descentralització «no ha d'incentivar la competència deslleial entre empreses ni deteriorar les condicions d'ocupació».

Així, amb aquesta modificació s'aconseguiria que no s'empitjorin les condicions laborals dels treballadors de les empreses que decideixen externalitzar una part del seu treball contractant altres empreses.