El 41,7% dels autònoms va tenir problemes per cobrar les seves factures d'empreses i administracions públiques el primer semestre de l'any, segons el baròmetre de l'organització d'autònoms ATA, realitzat a partir de gairebé 1.600 enquestes efectuades entre el 15 i el 29 de juny. Aquest percentatge és un punt superior a l'anterior baròmetre, realitzat el desembre del 2017, però gairebé 20 punts inferior als nivells de morositat que es registraven el 2015, quan va arribar a assolir el 60%.

Entre els autònoms que encara pateixen el problema de la morositat, tres de cada deu triga més de sis mesos a cobrar, i d'aquests el 8,2% ha d'esperar fins i tot més d'un any. Per la seva banda, el 36,7% dels autònoms als quals les empreses i/o administracions deuen diners cobra les seves factures en un període d'entre 60 i 90 dies, mentre que el 30,9% les cobra en un termini de 91 a 180 dies.

El baròmetre d'ATA posa de manifest que la morositat segueix sent el principal problema del col·lectiu. De fet, el 91,7% dels autònoms considera important o molt important l'establiment d'un règim sancionador per a aquelles empreses privades i administracions públiques que incompleixen el termini de 60 dies recollit a la Llei de Morositat.

D'altra banda, aquesta enquesta revela que el 31,8% dels autònoms es va dirigir a una entitat financera durant el primer semestre de l'any per sol·licitar liquiditat. Al 76,2% dels autònoms que van demanar finançament els va ser concedit, percentatge superior al de l'anterior baròmetre (71,8%).

Malgrat que la demanda de crèdit està baixant, només al 15,6% dels autònoms que van acudir a una entitat financera entre gener i juny els va ser denegat el finançament, xifra que contrasta amb el 36,6% del 2015 i amb el 19,2% de desembre del 2017. El baròmetre constata a més que el 81,8% dels autònoms confia que el seu negoci no empitjori a la segona meitat de l'any, i d'aquests, un terç (el 33,5%) espera fins i tot que millori.

Tot i que les dades són positives, ATA constata que les expectatives dels autònoms han baixat de cara al segon semestre, ja que el percentatge de treballadors per compte propi que espera millorar el seu negoci s'ha reduït des del 35,6% al 33,5% des de l'anterior baròmetre, realitzat el desembre.

Per la seva banda, el 48,3% dels autònoms pensa que el seu negoci anirà igual a la segona meitat de l'any i només el 13,9% opina que l'activitat del seu negoci empitjorarà en el que queda d'exercici. Una mica més de la meitat dels treballadors per compte propi, el 52,2%, té treballadors al seu càrrec i d'ells sis de cada deu assegura que mantindrà la seva plantilla en els propers sis mesos, mentre que un de cada quatre (25, 3%) preveu prescindir d'algun empleat.

Caiguda de l'optimisme

El percentatge d'autònoms que mantindrà el personal s'ha reduït des del 72,5% de desembre del 2017 al 59,2% actual i el d'aquells que acomiadaran algun treballador ha pujat des del 19% al 25,3%. «Veiem alguns aspectes que ens porten a assenyalar que hi ha hagut una caiguda de l'optimisme dels autònoms. És una petita caiguda, no gaire important, però es pot parlar d'una petita reducció de l'optimisme», va assenyalar Amor.