Telefónica, Repsol, Iberdrola, Naturgy (abans Gas Natural Fenosa) i Gestamp Automoción -aquesta última amb plantes a Santpedor i Abrera- són les empreses espanyoles que més efectiu acumulen, segons l'agència de qualificació creditícia Moody's, que xifra en 941.000 milions d'euros l'import total que concentren totes les companyies de l'àrea que engloba Europa, Pròxim Orient i Àfrica (EMEA). Segons l'informe publicat per Moody's, les empreses no financeres d'aquesta regió acumulaven aquesta quantitat d'efectiu al tancament de l'any 2017, tot i que la despesa en fusions i adquisicions es va triplicar i va aconseguir el seu nivell més elevat dels darrers set anys.

Els tipus de canvi van afectar els saldos d'efectiu, segons assenyala l'agència de mesurament de riscos, que per a l'exercici 2016 xifrava l'efectiu acumulat per aquestes empreses en 974.000 milions, un 3% més que l'any passat.

L'informe, que analitza les acumulacions d'efectiu de 757 empreses, el lideren la francesa Total, amb 29.223 milions; la també francesa Electricite de France, amb 28.347 milions i l'alemanya Volkswagen, amb un total de 27.338 milions.

Així mateix, l'estudi destaca que els saldos d'efectiu totals de les empreses de la regió d'EMEA van créixer tots els anys menys un des del 2011 a causa del creixement orgànic, tot i que la seva despesa neta en fusions i adquisicions gairebé va arribar als 80.000 milions el 2017, una xifra que suposa el 200% més que els 29.000 milions de 2016.

British American Tobacco va ser la companyia que va portar a terme la despesa més elevada de fusions i adquisicions després de la compra de la firma Reynolds American el juliol del 2017. Per la seva banda, el sector energètic va concentrar la quantitat més gran d'efectiu, 162.000 milions d'euros, el 17% del total el 2017.

A diferència dels Estats Units, on les cinc principals forquilles d'efectiu posseïen al voltant d'un terç de l'efectiu total, la concentració d'efectiu dels cinc primers grups empresarials de la regió d'EMEA va ser significativament més baixa i es va situar en el 14%.