La compravenda d'habitatges a Catalunya es va reduir l'1,5% el mes de juny en relació amb el mateix mes del 2017, fins a sumar un total de 6.963 operacions, segons va informar ahir l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Catalunya va ser la segona comunitat autònoma que va registrar més operacions sobre habitatges el juny, només per darrere d'Andalusia amb 9.165 compravendes, i seguida de Comunitat Valenciana (6.958) i Madrid (6.686).

Del total d'operacions a Catalunya, 5.966 compravendes van ser d'habitatges usats i 997 d'habitatge nou; la majoria van ser habitatges lliures (6.308) i 655 van ser habitatges protegits.

A Catalunya, el nombre total de finques transmeses inscrites en els registres de la propietat per cada 100.000 habitants durant el juny es va situar als 403, el 0,4% menys que el mateix mes del 2017, i els valors més alts es van registrar a la Rioja (712), Aragó (672) i Castella i Lleó (667).

En el conjunt d'Espanya, la compravenda d'habitatges va augmentar l'1,8% el mes de juny passat en comparació del mateix mes de l'any passat, fins a un total de 44.692 operacions.

Les xifres de compravenda de pisos a Catalunya i a Barcelona aquest mes de juny, amb caigudes interanuals de l'1,54% i del 6%, respectivament, no responen a cap crisi conjuntural sinó que s'han de considerar percentatges «previsibles» que indiquen una lògica «estabilització» d'un mercat immobiliari molt madur que encadena creixements de dos dígits des del 2013, segons Òscar Gorgues , gerent de la Cambra de Propietat Urbana.

Gorgues creu que seria «insostenible» seguir «indefinidament» amb increments de dos dígits. El gerent considera positiu arribar a aquest punt de «velocitat de creuer» perquè suposa descartar un mercat immobiliari «sobreescalfat» i entrar en un període que acabarà amb estabilitat de preus.

El gerent creu que és positiu que les xifres dels mercat català i de Barcelona s'hagin estabilitzat en xifres d'uns 20.000 pisos al trimestre a Catalunya i 14.000 a Barcelona. A partir d'ara, aquests mercats previsiblement es mouran en diferencials de l'1% «amunt o avall», rebla. Catalunya i en concret Barcelona, que han estat els motors de la recuperació del sector immobiliari a l'Estat espanyol, és «normal» que ara entrin en una fase d'estabilització, mentre que el mercat espanyol en el seu conjunt i d'altres territoris com Madrid segueixin mantenint percentatges important de creixement «'perquè són mercats que han començat la fase de recuperació amb més retard que Catalunya». Gorgues creu que aquesta fase «d'estabilització» en què ha entrat el mercat català i barceloní es donarà a partir del 2019 en el mercat espanyol.