10 de agost de 2018
10.08.2018

El nou impost al dièsel anirà amb els pressupostos del 2019

?La nova fiscalitat del gasoil estarà vinculada a la transició ecològica

09.08.2018 | 23:59
Un conductor omple el dipòsit en una benzinera de Manresa

La ministra d'Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, ha revelat que el Govern treballa en un esborrany sobre la nova fiscalitat del dièsel, vinculada a la transició ecològica, que acompanyarà la presentació dels nous Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) per al 2019.

Maroto va indicar, en una entrevista a Europa Press, que encara que l'Executiu té fins al 30 de setembre per presentar el projecte de PGE, es retardarà «una mica, no gaire» i va anunciar que, a través dels PGE, arribaran diferents mesures fiscals. «S'ha parlat molt del dièsel, però la realitat és que encara no s'ha posat damunt la taula un possible esborrany per veure, amb els sectors implicats, la lletra petita del que serà l'impost al dièsel», va afegir, alhora que va ressaltar que l'Executiu ha d'anar «més de pressa» a la transició a la reducció d'emissions, després de disparar-les de diòxid de carboni (CO2). Així, va afirmar que, des del Govern, estan treballant amb en un esborrany de la nova fiscalitat al carburant dièsel i va assenyalar que s'analitzarà juntament amb el sector de l'automòbil, per tal d'arribar a un «bon impost» que marqui el full de ruta cap a la reducció de les emissions, però d'una manera que el sector pugui compassar aquests canvis.

En aquest sentit, es va referir a les declaracions de la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, en què assegurava que el dièsel tenia «els dies comptats», i va assegurar que aquestes paraules «no van ser encertades», tal com va reconèixer posteriorment la mateixa Ribera.

En aquesta línia, va indicar que el Govern està treballant en una fiscalitat que reculli les peticions de la Comissió Europea (CE), però juntament amb polítiques econòmiques que ajudin que la transició cap a la reducció del CO2 sigui d'una forma ordenada.

«Tenim el repte important de lluitar contra el canvi climàtic, que és, per a nosaltres, importantíssim i un projecte de país. No dubtem que ho hem de fer, i alhora també la competitivitat de sectors estratègics, com és el de l'automoció, amb una indústria que és intensiva en consum energètic. Cal veure com acompanyar aquests sectors perquè facin aquesta transició», va explicar.

Així mateix, va assenyalar que les mesures fiscals que adoptarà el Govern no estaran únicament basades en la protecció del medi ambient, sinó que també s'orientaran a cobrir àrees econòmiques que no estan dins de la fiscalitat del segle XXI, com ara els habitatges turístics.

«La fiscalitat del segle XXI ha de respondre a una sèrie de nous serveis, que molts estan a la xarxa. Ara tenim una fiscalitat obsoleta en algunes àrees noves en què s'estan generant empreses i llocs de treball, però que no estan igual de regulades com els sectors tradicionals, el que genera competències deslleials», va subratllar.

En relació amb els aranzels a l'acer i l'alumini i la «guerra comercial» entre la UE i els EUA sobre els automòbils, la titular d'Indústria va subratllar que recentment va acudir a Brussel·les en un moment «molt crític» i va aprofitar per manifestar la «preocupació» del Govern d'Espanya i per demanar a la Unió Europea que actuï.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit