La collita de raïm al Pla de Bages per a aquest any es preveu que sigui entre el 20 i el 30% superior a la collita de l'any passat, segons les previsions fetes pel Consell Regulador de la Denominació d'Origen Pla de Bages. Tot i aquest increment, però, en algunes parcel·les puntuals hi haurà una pèrdua important de la collita perquè hi ha raïm infectat pel míldiu, un fong que ataca les fulles i els fruits dels ceps.

Pel que fa a l'inici de la verema, es preveu que sigui en les dates habituals a la comarca, els últims dies del mes d'agost. Pel que fa a l'àmbit de Catalunya, es preveu que la verema comenci també cap final d'agost o principi de setembre, que és una mica més tard que l'any passat però també són dates habituals. Aquesta previsió serà bona, segons explica el departament d'Agricultura de la Generalitat en una nota enviada ahir, sempre i quan les properes setmanes no hi hagi onades de calor.

Pel que fa a la collita i per territoris, al Penedès, el CRDO Penedès calcula un inici de verema immediat, segons la zona, les varietats i les temperatures que es donin durant el mes. Hi ha vinyes amb una afectació de míldiu important, tant en fulla com en fruit. No s'espera que això afecti la qualitat de la verema, però sí que podria suposar una pèrdua de raïm puntual. Caldrà determinar quin volum de collita pot disminuir per aquest fet.

Al Montsant, el CRDO Montsant estima un increment de la producció respecte de l'any passat fins a arribar a uns nivells pròxims a la mitjana. La pressió de malalties fúngiques no ha estat tan alta com en altres zones, tot i haver estat un any complicat. S'espera l'inici de la verema cap a primers de setembre; per tant, es retarda uns 10 o 15 dies respecte de la campanya anterior.

A la Terra Alta es preveu una collita superior a la de l'any passat i amb un inici de verema una setmana retardada segons la cooperativa Unió. La mateixa font valora que al Priorat i al Montsant es preveu que les collites recuperin les dates d'inici normals dels darrers anys, amb dues setmanes i 10 dies de retard respecte de l'any passat, respectivament, i una producció superior a la de l'any 2017.

A l'Empordà, Serveis de Sanitat Vegetal de l'Empordà i del Consell Regulador de la Denominació d'Origen Empordà calculen una collita bona, superior a la de l'any passat en rendiment, una producció global en la mitjana dels darrers anys i un començament de la verema una setmana més tard respecte de l'any 2017 i, per tant, més acostat a les dates tradicionals, entre el 15 i el 20 d'agost.

Costers del Segre preveu una collita superior a l'any passat, amb un estat sanitari molt bo. Tot i això, el departament d'Agricultura va informar que la pedregada del 20 de juliol, amb un grau d'afectació d'entre el 30 i 50% en un conjunt de més de 400 hectàrees, principalment a la subzona de Raimat, pot suposar una pèrdua lleugera, que s'estima a l'entorn del 3 %.

La Conca de Barberà calcula iniciar la verema entre la darrera setmana d'agost i la primera de setembre, segons informa el mateix CRDO Conca de Barberà. La sortida de raïms ha estat correcta, exceptuant la varietat trepat com a conseqüència de l'anterior sequera. En aquesta mateixa zona, hi va haver algunes tempestes amb calamarsa o pedra molt locals i lleus, i caldrà esperar per veure si varia el volum final de collita.

A Alella, el CRDO Alella preveu que hi hagi una pujada de la producció en espera de confirmar fins a les dates pròximes al temps de collir, a l'entorn del 10 % respecte de l'any passat. La previsió d'inici de la verema de les varietats primerenques és cap al 15 d'agost, i la de les varietats com la pansa blanca o la garnatxa, cap a començament de setembre si continua el temps de calor i no hi ha pluja. Tal com ha passat al Bages, el míldiu ha afectat algunes varietats, però sense un impacte greu, i s'espera que sigui una bona anyada.