La Fiscalia d'Istanbul ha obert una investigació sobre el que considera un atac contra l'economia turca, que es dirigirà específicament contra els mitjans i els usuaris de xarxes socials que difonguin contingut que pugui perjudicar els comptes públics, en el context de la «guerra econòmica» amb els Estats Units.

«S'ha iniciat una investigació, d'acord amb el Codi Penal, la llei de bancs i altres provisions legals, concernent a la persona o persones implicades en actes que amenacin la seguretat econòmica mitjançant publicacions o en xarxes socials», va dir el ministeri públic d'Istanbul en un comunicat.

Per la seva banda, el Consell de Mercats de Capitals (CMC) va advertir en una altra nota oficial que emprendrà accions legals «contra els que publiquin qualsevol notícia errònia sobre les empreses i els bancs» de Turquia per tal de garantir que la borsa funcioni amb normalitat.

El ministeri d'Interior va indicar que des del 7 d'agost passat s'han identificat 346 comptes en xarxes socials que haurien difós aquests continguts. Els Estats Units ha sancionat Turquia per la negativa dels tribunals turcs a alliberar el pastor nord-americà Andrew Brunson, acusat de càr-recs de terrorisme pels seus presumptes vincles amb l'influent clergue Fetulá Gulen, al qual Ankara assenyala com a cervell del fallit cop d'estat del 2016.

El Govern de Recep Tayyip Erdogan va alertar la Casa Blanca que, si no fa marxa enrere, Turquia buscarà «nous aliats», com Rússia o la Xina. El president turc va avançar la setmana passada que ahir anunciaria les mesures concretes a adoptar en resposta als Estats Units.