Els preus van pujar el 2,3% el juliol a Catalunya en relació al mateix mes de l'any passat i la taxa d'inflació anual es manté per sobre del 2% per tercer mes consecutiu aquest 2018 -el juny els preus van pujar el 2,4% anual al Principat, i el maig el 2,3%.

L'encariment del cost de la vida es deu sobretot als preus dels carburants i combustibles, que es mantenen a l'alça amb un augment de preus del 12,8% l'últim any, així com per l'increment de costos dels productes energètics (11,4%). També destaca el creixement dels preus de productes d'alimentació, com són les fruites fresques (10%) o els ous (6,7%). Al conjunt de l'Estat espanyol, la taxa anual de l'IPC se situa en el 2,2%, una dècima per sota de la taxa catalana, segons ha informat aquest dimarts l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

D'altra banda, en relació amb el mes anterior, els preus han caigut sis dècimes el juliol per l'impacte de les rebaixes de la temporada d'estiu, que van començar amb importants descomptes després d'una temporada amb unes vendes irregulars com a conseqüència de la meteorologia, amb una primavera molt plujosa.

Els preus continuen la tendència iniciada el maig però baixen una dècima en relació a la taxa d'inflació anual registrada el juny a Catalunya (2,4%). El maig els preus es van disparar a Catalunya quan la inflació anual ja es va situar en el 2,3%, mentre que a l'abril l'IPC anual va ser de l'1,2%. Des del mes de setembre del 2017 no es veien taxes superiors al 2% i el juliol ja és el tercer mes consecutiu amb una inflació anual per sobre d'aquesta taxa.

El cost dels combustibles es manté a l'alça i impulsa l'augment anual de preus amb un increment del 12,8% l'últim any. El juny ja van augmentar l'11,9% i el maig, el 9,4% anual. Pel que fa als productes energètics, les dades de l'INE constaten la mateixa tendència amb un augment de l'11,4% al juliol en relació al mateix mes de l'any passat. El juny l'encariment dels productes energètics va ser del 10% i el maig, del 8,1% anual.

D'altra banda, també destaca l'encariment de productes alimentaris com les fruites fresques (10%), els ous (6,7%), els crustacis (3,4%), les patates (2,9%), la carn de boví (2,8%) o els llegums i hortalisses fresques (1,8%). També augmenta el preu de les begudes alcohòliques (4,5%). D'altra banda, baixa el preu de l'oli (-1,9%), del peix fresc (-1,5%), de la llet (-1,4%), del sucre (-0,9%), del pa (-0,2%) i del cafè (-0,1%).

Finalment, destaca el descens dels paquets turístics (-2,4%) i de l'oci i la cultura amb una deflació anual del 0,5%. També han disminuït els preus del calçat femení (-0,7%), del tèxtil i dels accessoris per a la llar (-0,6%), i del transport públic interurbà (-0,5%).