Turquia ha duplicat els aranzels sobre algunes importacions dels Estats Units, com vehicles, alcohol i tabac, en el que el vicepresident turc, Fuat Oktay, ha afirmat que és una resposta als atacs deliberats nord-americans contra l'economia turca. D'altra banda, en només 48 hores, la lira turca s'ha revaloritzat el 22,5% gràcies a la intervenció d'Ankara.

La mesura es produeix enmig d'una gran tensió entre els dos aliats de l'OTAN sobre l'empresonament d'un pastor d'Ankara i altres assumptes diplomàtics.

Divendres passat, el president dels Estats Units, Donald Trump, va anunciar aranzels més alts per a les importacions d'alumini i acer des de Turquia.

Un decret publicat al Butlletí Oficial de Turquia i signat pel president del país, Recep Tayyip Erdogan, ha duplicat els aranzels dels automòbils al 120 %, de les begudes alcohòliques al 140 % i del tabac al 60 %. Els aranzels també s'han duplicat en altres productes, com ara els cosmètics, l'arròs i el carbó.

«Els aranzels d'importació s'han incrementat en alguns productes, sota el principi de reciprocitat, en resposta als atacs deliberats de l'Administració dels Estats Units contra la nostra economia», va assenyalar Oktay a través del seu compte a la xarxa social Twitter. Erdogan ja va afirmar dimarts que Turquia boicotejaria els productes electrònics nord-americans, una mesura que augmentava la disputa.

Després del daltabaix de la setmana passada, la cotització de la lira turca enfront del dòlar, que havia arribat a desplomar-se gairebé el 30% entre divendres passat i aquest dilluns, ha recuperat el 22,5% del seu valor respecte del bitllet verd en les dues últimes sessions, després que el Govern i el Banc Central de Turquia hagin desplegat una sèrie de mesures per defensar la moneda otomana del que Ankara ha qualificat com «atac econòmic».

D'aquesta manera, la moneda turca recuperava el 7,6% del seu valor respecte al dòlar en la sessió d'aquest dimecres, i passa a aconseguir un millor canvi de 0,1693 dòlars o de 5,8880 lires turques per cada bitllet verd.

Dilluns passat, en ple col·lapse de la moneda otomana, el canvi de la lira turca va arribar a situar-se en un mínim de 0,1382 dòlars o de 7,2149 lires turques per cada dòlar, el que suposava una depreciació de gairebé el 45% des principi del 2018.

El rebot de la cotització de la lira turca arriba després que aquest dilluns l'Agència de Regulació i Supervisió Bancària de Turquia anunciés la imposició de restriccions a les permutes ( swaps) en divises dels bancs de Turiquia, fet que limita l'import dels tràmits al 25% del capital regulatori.

Així mateix, el Banc Central de Turquia va anunciar, també dilluns, que proporcionarà als bancs del país «tota la liquiditat que necessitin», el que és declaració d'intencions que va acompanyada d'una rebaixa de la ràtio de reserves obligatòries que va permetre alliberar 10.000 milions de lires turques, 6.000 milions de dòlars i 3.000 milions de dòlars equivalents en or.

D'altra banda, la institució va anunciar la seva disposició a dur a terme, a part de les subhastes setmanals de liquiditat, altres operacions de dobles o subhastes de dipòsits amb venciments de 91 dies com a màxim.

D'altra banda, la institució introduirà mesures per flexibilitzar la gestió de col·laterals oferts pels bancs turcs en les operacions de refinançament.

Pel que fa a la gestió de liquiditat en divises, el Banc de Turquia permetrà a les entitats del país rebre préstecs en divises amb venciments a un mes més dels actuals fons amb venciment a una setmana vista.

A més, l'institut emissor turc reprendrà el seu paper com a intermediari en el mercat de dipòsits en moneda estrangera, afegint que podria elevar l'actual límit de 50.000 milions de dòlars per als dipòsits en divises, obrint la possibilitat de «millorar les seves condicions d'utilització si fos necessari».