L'economia catalana va créixer el 3,1% el segon trimestre d'aquest any en comparació amb el mateix trimestre de l'any anterior, fet que suposa una dècima menys que el primer trimestre, encara que el PIB català es va situar quatre dècimes per damunt de la mitjana espanyola.

L'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat) va fer pública ahir aquesta dada corresponent al segon trimestre de l'any i subratlla que l'economia catalana manté el creixement gràcies, principalment, a la demanda interna (+2,8%) i, en menys grau, a la contribució del saldo exterior (+ 0,6%).

L'Idescat ressalta que el PIB català va créixer un punt percentual més que la mitjana de la Unió Europea en termes interanuals. Encara que la demanda interna segueix sent un dels factors que expliquen la bona dinàmica de l'economia catalana, el consum de les llars mostra cert alentiment, ja que s'ha reduït vuit dècimes (del 2,8 al 2% interanual) en comparació amb el trimestre anterior.

En canvi, la formació bruta de capital, que mesura variables com la inversió en actius, va augmentar el 4,8% interanual a causa de l'evolució a l'alça de la formació bruta de béns d'equip, que va repuntar el 5,3%.

Pel que fa al saldo exterior, els intercanvis amb l'estranger es van saldar amb un balanç negatiu en una dècima (-0,1%), davant del creixement del 0,8% de l'anterior trimestre. L'Idescat explica aquest descens de nou dècimes respecte al primer trimestre de l'any per una reducció significativa en l'evolució de les exportacions de béns i serveis en comparació al trimestre anterior (1,6% d'augment interanual el segon trimestre enfront del 4,9% del primer).

Per sectors d'activitat, la construcció continua amb bona marxa i va augmentar el 6,3% interanual, quatre dècimes més que el trimestre anterior, mentre que el sector serveis va mantenir el creixement en el 2,6%.

També la indústria va repuntar el 4% interanual, nou dècimes menys que el primer trimestre, encara que van experimentar creixements a doble dígit branques industrials com la de fabricació de maquinària i equips mecànics (15,4%), la de productes farmacèutics (13,2%) i els materials i equips elèctrics, electrònics i òptics (12,2%).