Apple ha pagat aquest any a Irlanda els 14.300 milions d'euros que devia en relació als suposats avantatges fiscals que va oferir Dublín a la companyia i que la Comissió Europea (CE) va declarar il·lícites el 2016, segons va confirmar ahir el ministeri de Finances irlandès.

La firma nord-americana va ingressar entre el segon i el tercer trimestre d'aquest any els 13.100 milions d'euros que segons la CE es va estalviar per aquestes ajudes, més 1.200 milions d'euros d'interessos, va informar en un comunicat el ministre de Finances irlandès, Paschal Donohoe.

Donohoe va subratllar que el seu Executiu continua sense acceptar el dictamen de la Comissió i ha presentat una apel·lació als tribunals europeus, si bé considera que la «recuperació completa» del deute d'Apple «demostra que la intenció del Govern és sempre complir amb les seves obligacions legals». «Com a membres compromesos de la Unió Europea, sempre hem confirmat que recuperaríem les suposades ajudes estatals», va afegir el ministre.

El Govern irlandès ha dipositat els diners en un compte administrat per un fons fiduciari, a l'espera que les corts comunitàries resolguin el contenciós, per tal de «protegir els interessos de totes les parts». Aquest fons, gestionat principalment en euros, portarà a terme inversions de baix risc amb l'objectiu de preservar la màxima quantitat del capital.

La CE va considerar «il·legal» que Dublín permetés a Apple pagar un impost de societats de l'1% a Irlanda, enfront del 12,5% que s'aplica a la resta d'empreses al país.