L'entitat Prou Sal! insta a donar «explicacions», tant a ICL com al Govern de la Generalitat, sobre com afecta al pla Phoenix el trencament de l'acord entre ICL i la multinacional holandesa AkzoNobel per distribuir i comercialitzar 1,5 milions de tones anuals de «la sal que es genera com a residu de l'activitat minera», segons ha fet públic en un comunicat l'entitat, que assegura estar preocupada per «com afecta aquest entrebanc majúscul al Pla Phoenix».

L'associació afirma que «aquest acord per a la comercialització de la sal estava assegurat, i aquest era precisament el puntal del Pla Phoenix, ja que donar sortida a la sal que es genera com a residu i que contamina els nostres rius i aqüífers era la condició que el Govern de la Generalitat havia posat per autoritzar l'increment d'extracció de la potassa».

L'entitat ecologista recorda que «vendre la sal se suposa que havia de resoldre el problema mediambiental més greu que tenim a Catalunya, si bé, de fet, solucionava la reparació mediambiental del nou residu generat però no reduïa les muntanyes de sal, com la del Cogulló a Sallent, ni el runam, com el del Fusteret de Súria, ja existents».

Prou Sal! es pregunta en el comunicat que «si ara tampoc s'assegura la venda de la nova sal que es generarà amb l'increment de la producció de la potassa del Pla Phoenix, què pensa fer ICL al respecte? I la Generalitat?»

Per a l'associació, «aquest gran entrebanc coincideix, des del nostre punt de vista, de manera molt casual, amb l'aprovació per part d'Urbanisme del Pla Director de la Mineria juntament amb l'aprovació en la mateixa comissió de l'ampliació del Runam del Fusteret de Súria, amb 15 hectàrees més de terreny que permeten créixer el runam fins al 50% de la seva capacitat actual».

Els responsables de l'entitat diuen sentir-se «profundament preocupats per la deriva dels esdeveniments, més encara si tenim en compte que seguim sense una fiança d'acord amb la dimensió de l'activitat, tal com ja va denunciar fa anys Sebastià Estradé i tal com el TSJC li va donar la raó el 2011».

L'entitat proposa «que es prenguin en consideració mesures reparadores alternatives o addicionals a la producció de sal vacuum, que s'utilitzen amb èxit a altres mines arreu del món, i que d'una vegada per sempre, tant l'empresa com el Govern, ens expliquin com faran desaparèixer els runams»