22 de setembre de 2018
22.09.2018
Regió7

68 municipis sol·liciten estacions de recàrrega ràpida per a vehicles

22.09.2018 | 00:12
68 municipis sol·liciten estacions de recàrrega ràpida per a vehicles

El departament d'Empresa i Coneixement, a través de l'Institut Català d'Energia (ICAEN), ha rebut 68 sol·licituds de corporacions locals catalanes per un import de més de 3,6 milions d'euros que volen instal·lar estacions de recàrrega ràpida per a vehicles elèctrics als seus municipis.

La línia d'ajuts, dotada amb 860.000 euros, s'emmarca en el Pla d'Acció per al desplegament d'infraestructures de recàrrega per als vehicles elèctrics a Catalunya (PIRVEC 2016-2019). L'objectiu del pla és ampliar la xarxa ràpida de recàrrega d'accés públic distribuïda pel territori per facilitar la mobilitat elèctrica per tot el país, de manera que en pocs anys cap punt de Catalunya estigui a més de 30 km d'una estació pública de recàrrega ràpida on els vehicles puguin carregar 120 km d'autonomia en 20 minuts, aproximadament.

Aquesta xarxa ràpida va acompnyada d'una infraestructura de suport per als vehicles elèctrics, les estacions semiràpides de 22 kW, que permeten carregar les bateries mentre es realitza alguna gestió i el vehicle està aparcat durant una estona. També cal tenir en compte els punts de la xarxa en destinació (en hotels, restaurants, aparcaments d'accés públic o edificis d'oficines) similars als punts de recàrrega vinculats o domèstics, que permeten recarregar durant la nit o durant el temps en què el vehicle es troba estacionat. En aquest cas, el temps de recàrrega és entre 6 i 8 hores, segons la mida de la bateria del vehicle.

Catalunya disposa, des del primer trimestre del 2018, d'un parc mòbil de més de 10.000 vehicles elèctrics, segons dades de la Generalitat. En el cas dels turismes, durant el primer semestre del 2018 les unitats elèctriques ja suposen l'1% del total de vehicles matriculats, mentre que en el segment de les motos el percentatge arriba al 4%. Tot i així, alerta la Generalitat, Catalunya encara està «lluny de les xifres dels països europeus capdavanters, que tenen percentatges d'entre el 10 i el 35% de noves matriculacions».

Per posar a l'abast de l'usuari tota aquesta informació, l'Institut Català d'Energia ha posat en funcionament un mapa visor d'estacions de recàrrega.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook