Hi ha molta feina a fer encara per assolir la paritat; tenir en compte que els camins no solen ser mai rectes, no deixar mai de formar-se -també en camps que tradicionalment s'han considerat masculins com per exemple l'enginyeria- i no posar-se límits en un món on els homes parteixen amb avantatge. Aquestes són algunes de les idees que ha posat de manifest la primera jornada eWoman Manresa, que organitzada per Regió7 i Prensa Ibérica, ha reunit unes 180 assistents a la Sala Petita del Kursaal aquest dimecres al migdia i que ha donat veu a casos d'èxit femenins que puguin servir de motivació i inspiració a altres dones.

Presentada per Susana Paz, cap de Cultures de Regió7, eWoman ha aterrat a la capital del Bages amb voluntat de continuïtat i ha permès escoltar l'experiència i els consells de Carlota Riera i Claret, degana de la Facultat de Ciències de la Salut de Manresa de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya; Beatriu Dorado, directora d'Àrea de Negoci de CaixaBank a Manresa; Cristina Arespa, directora d'Operacions d'ICL Iberia Súria & Sallent; Montserrat Jodar, Marketing Manager a Idilia Foods (ColaCao, Nocilla, Paladín i Mesura); i Meritxell Bautista, CMO - Chief Marketing Officer a Fibracat.

La jornada també ha tingut unes paraules de Valentí Junyent, alcalde de Manresa, que ha reconegut que si bé a la plantilla de l'Ajuntament hi ha paritat, encara hi ha camp per córrer en l'àmbit polític; de Cristina Cruz Mas, regidora delegada d'Ocupació i Emprenedoria, i Dona i Igualtat; i de Roser Soler, presidenta de DEIM (Dones Emprenedores Innovadores de Manresa).

A més de discursos, eWoman Manresa ha dedicat un moment a l'enriquiment personal de les participants, amb una sessió de coaching a càrrec de Cambyo i s'han entregat tres guardons, que han distingit Alba Rojas i Mireia Cirera amb el premi eWoman al negoci; Ester Comenge, de l'empresa igualadina Creative Studio Burzón Comenge, amb l'eWoman 2018 d'Art Digital i Xarxes SocialsMaria; i Maria Àngels Rial, de Semen Cardona, amb l'eWoman a la trajectòria professional.

Així ha estat el desenvolupament de la jornada eWoman Manresa 2018:

13.59 h

Cristina Cruz crida a convertir les "dones eWoman" en un referent

Clou la jornada Cristina Cruz Mas, regidora delegada d'Ocupació i Emprenedoria, i Dona i Igualtat, que ha felicitat les primeres "dones eWoman de Manresa" destacant que tant de bo es converteixin en exemple per a altres dones. Quant a l'Ajuntament de Manresa, Cruz ha explicat que el consistori treballa en el Pla d'Igualtat, una eina que sorgeix per "les desigualtats existents" i que volen eliminat, tant de gènere com sexuals o generacionals. També ha recordat que al CEDEM es pot trobar ajut per impulsar empreses i projectes emprenedors.

13.48 h

El reconeixement a la trajectòria professional és per a Maria Àngels Rial

El premi eWoman 2018 a la trajectòria professional de CaixaBank és per a Maria Àngels Rial, gerent, fundadora i propietària de Semen Cardona, una empresa dedicada a la inseminació artificial multigenètica de porcs. Del no res ha convertit el seu negoci en una empresa líder a l'Estat espanyol i un centre multigenètic de referència mundial. Recull el guardó de mans del director territorial de CaixaBank a Catalunya, Jaume Massana.

13.45 h

Ester Comenge recull el premi d'Art Digital i Xarxes Socials

Ester Comenge, de l'empresa igualadina Creative Studio Burzón Comenge, recull el premi eWoman 2018 d'Art Digital i Xarxes Socials de mans de Marc Marcè, director de Regió7. La seva empresa, fundada el 2011 amb Albert Burzón, és un estudi de disseny amb la intenció d'investigar noves dimensions del disseny, de l'art i de la tecnologia digital. Creadors, per exemple, de la innovadora presentació de les pintures romàniques de l'església de Sant Climent de Taüll, a través d'un videomapatge que recrea els frescos originals dins l'absis major i el presbiteri de la nau central, el treball va ser guardonat amb prestigiosos premis com el Best Museum of the Webs i un LAUS d'or a la categoria de Visuals.

13.43 h

Alba Rojas i Mireia Cirera, premi eWoman al negoci

Hora de reconèixer el talent local amb l'entrega dels premis eWoman. Les primeres guardonades del dia, amb el premi eWoman al negoci, són Alba Rojas i Mireia Cirera, de la cooperativa Mengembages, pel compromís amb Manresa i el territori, pel seu foment d'hàbits sostenibles i saludables i pel seu treball al costat dels productors locals. Entrega el guardó Cristina Cruz, regidora delegada d'Ocupació i Emprenedoria, i Dona i Igualtat a Manresa.

12.49 h

Una sessió de coaching col·lectiva

Després de la pausa, eWoman Manresa es reprèn amb un joc de motivació. Usoa Arregui, que, juntament amb els seus socis, Alfredo Julián i Ignacio Alonso, són els responsables de la consultora barcelonina Cambyo, proposen una activitat de coaching per a totes les presents basant-se en una metodologia pròpia.

12.10 h

Pausa cafè

Un cop completades les cinc ponències, és torn d'una pausa. A la represa, eWoman entregarà els seus premis.

12.05 h

Meritxell Bautista: "Fibracat és com una dona, forta i que creu en si mateixa"

Meritxell Bautista va fundar el 2014, amb Josep Olivet, Fibracat, un operador de telecomunicacions amb capital 100% català i amb seu a Manresa. Bautista és Chief Marketing Officer de la seva empresa i ha aportat la seva experiència i ha donat les claus que l'han dut a l'èxit. S'ha definit com una ewoman a "full time", una mare i una directiva agressiva que ho va deixar tot a Madrid on tenia un lloc executiu important a la coreana LG, per emprendre una nova aventura, la de Fibracat, a la capital del Bages. 10.000 llars de Manresa ja són clients seus i l'any vinent esperen ser a les quatre províncies catalanes. "Fibracat és com una dona, forta i que creu en si mateixa; amb un 60% de dones en el seu equip directiu; que sent la por però la manté viva", ha definit.

11.46 h

Montse Jodar: "El camí no és recte i vas fent parades"

Montse Jodar és llicenciada en Economia i ADE a la Pompeu Fabra, màster en Direcció de Màrqueting a ESADE i màster en Internet Business a ISDI. Actualment treballa com a Marketing Manager per a l'empresa Idilia Foods, responsable de marques com Nocilla i Paladin. A eWoman ha portat alguns dels ingredients que considera importants per avançar professionalment, un camí, diu, "que no és recte" i en el qual "vas fent parades". Jodar ha repassat els seus estudis i ha apuntat que no s'ha de parar mai d'aprendre. "Hi ha moltes maneres informals de seguir formant-te", ha dit, i ha afegit que també cal aprendre a compartir: "Quan tens alguna cosa que pot interessar a les persones del teu voltant, comparteix-la".

11.30 h

Cristina Arespa: "Les dones no hem de tenir por a estudiar enginyeria"

Cristina Arespa, directora d'operacions d'ICL Súria i Sallent, ha crescut professionalment en empreses de sectors molt masculins, com Pirelli, i des de fa nou anys, ICL. La seva ponència ha girat entorn de la seva experiència en un món, el de l'enginyeria, on la presència de dones és inferior a la d'homes. "Avui ja hi ha una mancança d'enginyers. Les dones no hem de tenir por a estudiar enginyeria, perquè tenim la mateixa capacitat per fer-ho", ha dit, i ha repassat la seva trajectòria des que va entrar a Pirelli, on va ser de les primeres dones enginyeres. Actualment, Arespa treballa a ICL Súria i Sallent, única empresa productora de sal potàssica a la península. El 25% dels tècnics de l'empresa són dones.

10.59 h

Beatriu Dorado: "La diversitat en els equips dona valor i fa millor les empreses"

La directora d'Àrea de Negoci de CaixaBank a Manresa, Beatriu Dorado, ha aportat l'experiència de l'empresa bancària que representa en el camp de la igualtat. "CaixaBank té un compromís amb la "diversitat", ha afirmat, i ha apuntat que "el 57% de la plantilla són dones; el 53% de les direccions són coordinades per dones; i el 52% dels especialistes de l'empresa també ho són". I és que, segons ha explicat, les empreses on hi ha dones en els equips directius tenen un 21% més probabilitats de tenir beneficis i ser rendibles". La diversitat en els equips "dona valor i fan millor les empreses", ha conclòs.

10.30 h

Carlota Riera: "No tots tenim les mateixes cartes; els homes surten amb un trumfo a la mà"

Carlota Riera és des de fa 4 anys degana de la Facultat de Ciències de la Salut de Manresa de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya. És doctora en Psicologia i màster en Educació o TIC e-learning. Riera ha parlat sobre "Desigualtats en salut". Convençuda que la tecnologia és molt important, incentiva els estudiants a ser innovadors i encara els projectes que entoma amb una paraula: optimisme. En la seva ponència ha emfatitzat que "en aquest món no tots tenim les mateixes cartes. Els homes, en general, surten amb un trumfo a la mà". I com a exemple ha apuntat que, tot i que "el món de la ciència està sent conquerit per les dones", la indústria "ha treballat sempre en problemes de salut patits pels homes".

10.25 h

Arrenquen les ponències

Un cop feta la benvinguda, és hora de deixar pas a les ponències. La intenció d'eWoman és aprendre i intercanviar idees per a nous projectes, per millorar les pròpies expectatives, per ser crítiques i per guanyar confiança en les pròpies possibilitats. Es du a terme gràcies als patrocinadors, com CaixaBank, Fibracat i l'Ajuntament de Manresa. I amb la col·laboració de AICL Iberia Súria&Sallent, Universiat de Vic- Universitat Central de Catalunya , Grup Llobet, Arpellot, Kursaal, Sensus, Espai Bellesa, DEIM i UEA Inquieta.

10.19 h

Roser Soler: "No volem ocupar el lloc dels homes a les empreses; volem compartir"

Roser Soler Esmet és la presidenta de Dones Emprenedores Innovadores de Manresa (DEIM), una organització empresarial nascuda el 2005 amb la idea de promoure la participació activa de les dones empresàries i directives de la comarca del Bages. En les seves paraules adreçades a les participants ha destacat que "des de fa un segle la igualtat entre homes i dones ha anat avançant, però no al ritme desitjat. Avui tenim casos que no entendríem sense la visió empresarial d'una dona. No volem ocupar el lloc dels homes a les empreses. Volem compartir."

10.11 h

Valentí Junyent: "Tenim molt marge de millora"

Susana Paz, cap de Cultures de Reió7 és l'encarregada de conduir l'acte, que ha aixecat el teló amb unes paraules de Valentí Junyent. El batlle de Manresa s'ha congratulat que la ciutat tingui unes jornades com eWoman i ha apuntat que "a l'Ajuntament la paritat pel que fa al personal i en càrrecs tècnics està acreditada. Però no així en les llistes i en els càrrecs de regidors que conformen el consistori". Per tant, ha dit, "tenim molt marge de millora".

10.02 h

Seguir eWoman a les xarxes socials

Durant tot aquest matí, les ponències i entrega de guardons d'eWoman Manresa es pot seguir a través de Twitter i Instagram, utilitzant el hastag #eWomanManresa. A més, la jornada compta amb uns perfils propis a Twitter (@ewomanspain), a Instagram (@ewoman_es) i a Facebook (@ewomanspain). Quan a les xarxes socials de Regió7 són @diariregio7 (a Twitter i a Facebook).

09.35 h

Tot a punt

A la Sala Petita del Kursaal tot és a punt i comencen a arribar les participants d'eWoman Manresa. La benvinguda serà de 9.30 fins a 10.15, quan arrencarà la jornada amb unes paraules de l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, i Rosa Soler, presidenta de DEIM.

08.45 h

El programa d'eWoman Manresa

  • 09.30 - 10.00 Recepció de convidats.
  • 10.05 - 10.15 Introducció a l'acte a càrrec de Valentí Junyent i Torras, alcalde de Manresa.
  • 10.15 - 10.25 Benvinguda a càrrec de Roser Soler Esmet, presidenta de DEIM (Dones Emprenedores Innovadores de Manresa).
  • 10.25 - 10.45 «Desigualtats en salut». Carlota Riera i Claret, degana de la Facultat de Ciències de la Salut de Manresa de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya.
  • 10.45 - 11.05 «Lideratge femení en l'empresa: Programes de diversitat en l'empresa» Beatriu Dorado, directora d'Àrea de Negoci de CaixaBank a Manresa.
  • 11.05 - 11.25 «Trencant clixés». Cristina Arespa, directora d'Operacions d'ICL Iberia Súria & Sallent.
  • 11.25 - 11.45 «Somnis». Montserrat Jodar, Marketing Manager a Idilia Foods (ColaCao, Nocilla, Paladín i Mesura).
  • 11.45 - 12.05 «Sense por de Goliat». Meritxell Bautista, CMO - Chief Marketing Officer a Fibracat .
  • 12.05 - 12.30 Coffee Break.
  • 12.30 - 13.15 'Roleplay eWoman' a càrrec d'Usoa Arregui, coaching i cofundadora de Cambyo junt amb Ignacio Alonso i Alfredo Julià.
  • 13.15 - 13.30 Lliurament de Premis Ewoman Manresa 2018.
  • 13.30 - 13.35 Comiat de l'acte a càrrec de Cristina Cruz Mas, regidora delegada d'Ocupació i Emprenedoria, i Dona i Igualtat.