La directora gerent de l'FMI, Christine Lagarde, va alertar ahir d'una possible rebaixa de la previsió de creixement mundial el 2018 com a conseqüència de l'augment de les tensions comercials. En un discurs pronunciat a la seu de l'FMI, Lagarde va advertir que els riscos econòmics estan començant a «materialitzar-se».

Així, va assegurar que la previsió de creixement mundial s'ha tornat «menys clara» que quan van estimar el juliol que el PIB mundial creixeria a un ritme del 3,9% el 2018 i el 2019. Lagarde va convocar per a la setmana que ve per comprovar les noves dades, que és quan l'FMI presentarà l'actualització de l'informe «Perspectiva Econòmica Mundial». «Si les actuals disputes comercials experimenten una escalada, podrien provocar un xoc econòmic en un nombre més alt d'economies emergents i en desenvolupament», va assegurar la directora de l'organisme internacional.

Lagarde va recomanar als països que treballin junts per construir un sistema de comerç mundial que sigui «més fort, més just i més adequat per al futur». «Hi ha molt en joc perquè la ruptura de les xarxes de subministrament globals té un efecte devastador en molts països, incloent-hi les economies avançades. També podria impedir que els països emergents i amb baixos ingressos arribin tot el seu potencial», va alertar. L'FMI calcula que una reducció del 15% en el preu del comerç transfronterer de serveis podria augmentar el PIB del G20 a més de 350.000 milions de dòlars (301.000 milions d'euros) en un any.