L'Audiència Nacional ha confirmat dues multes de 300.000 euros imposades per l'Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) a dues companyies de telemàrqueting subcontractades per Orange per oferir el producte Jazztel a clients que havien sol·licitat la seva inclusió en una llista per no rebre trucades comercials.

La sala del Contenciós-Administratiu desestima els recursos de les empreses -Global Telemàrqueting Solutions i Crosseling operadors- en considerar que van incórrer en una "greu falta de diligència" per no verificar que els usuaris entre els qui comercialitzaven els serveis telefònicament havien manifestat la seva voluntat de no rebre comunicacions d'aquest tipus.

A la primera sentència, els magistrats recorden que el demandant havia expressat l'abril del 2013 la seva negativa a rebre trucades publicitàries mitjançant la inscripció del seu número de telèfon a un fitxer comú conegut amb el nom de "Llista Robinson".

Dos anys més tard, Jazztel va confirmar al client l'exclusió de la seva llista, fet que no va evitar que tot just uns mesos després els teleoperadors tornessin a contactar amb ell. L'empresa Global va al·legar en defensa seva que aquestes trucades es van efectuar perquè el particular havia sol·licitat informació via Internet. L'al·legat rebutjat i el jutges subratllen l'escassa diligència de l'empresa, la qual "tot i dedicar-se al màrqueting telefònic no va consultar, com era la seva obligació, el fitxer comú d'exclusió d'accions publicitàries en el qual es trobava escrit el telèfon del demandant ".

Així mateix, com ha avançat aquest dilluns el diari El País, l'Audiència Nacional entén proporcionada la sanció d'acord amb els danys causats al client, que en la seva denúncia davant l'AEPD ha dit ser "una persona que treballa per torns, rep trucades comercials en diferents horaris que li desvetllen i després li costa agafar el son ".

En termes similars s'expressa respecte a Crosseling, companyia que tenia els seus serveis subcontractats a Global tot i no comptar amb l'autorització d'Orange, i a la qual ara els jutges ratifiquen l'import de la multa.