El preu dels pisos de lloguer a Manresa ha crescut prop del 5% en un any, un percentatge lluny dels grans increments de Barcelona i el seu entorn però significatiu de l'augment de la demanda d'aquesta tipologia d'habitatge. Així, si l'octubre del 2017 el mercat valorava de mitjana el metre quadrat en 5,83 euros, el mes de setembre passat el preu era de 6,12, segons dades d'Habitaclia. L'escassedat, ja preocupant per a les immobiliàries, d'estoc d'habitatge (una manca generalitzada a Catalunya) i el fenomen dels estudiants francesos de la FUB, que han incrementat en els darrers tres anys la demanda (i, en tractar-se majoritàriament de clients de notable poder adquisitiu, consegüentment també el preu) són els principals factors que explicarien, segons els experts consultats, aquesta alça del valor del lloguer a la capital del Bages.

Amb tot, el creixement del preu a Manresa se situa molt per sota de l'experimentat en les ciutats catalanes de més de 75.000 habitants. Així, amb dades de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya, les més recents de la qual correponen al segon trimestre d'enguany, el preu a la capital del Bages va créixer el 7,34% entre aquest període i el de l'any anterior, lluny del 15% de Santa Coloma de Gramenet i l'11% de Rubí. Figura també per sota dels creixements de Cornellà de Llobregat, l'Hospitalet de Llobregat, Lleida, Mataró, Tarragona i Terrassa, però és superior al de municipis com Badalona (6,22%) i Barcelona (5,94%).

Tanmateix, a la capital del Bages el preu de lloguer encara no està als nivells del 2009 (de fet, ha caigut el 8,3% respecte d'aquell any, el municipi gran català on més notable ha estat el descens), a diferència de la majoria de ciutats de més de 75.000 habitants del país, on la recuperació del preu del mercat ja és evident, amb increments de dos dígits en el cas de Barcelona (15,6%) i Sant Cugat del Vallès (27,4%). Així, si el segon trimestre del 2009 el preu mitjà de l'habitatge a Manresa era de 451 euros, en el segon d'enguany era de 413, mentre que en el cas de Sant Cugat ha passat dels 878 als 1.119.

Més contractes, però no tant

Quant al nombre de contractes signats, la recuperació, tot i evident, també és menys aguditzada a la capital del Bages respecte de les grans ciutats del país. Així, en un any, entre el juny del 2017 i el d'enguany, l'increment del nombre de lloguers a Manresa ha estat tan sols del 2,5%, s'ha passat dels 514 contractes signats el primer trimestre del 2017 als 527 del primer trimestre d'aquest 2018. En termes intermensuals, l'increment ha estat menor, de l'1,3%, un cop passat l'efecte dels contractes signats, al final del primer semestre, pels alumnes francesos, fet que, tal com es veu en el gràfic d'aquesta mateixa pàgina, s'acompanya d'un pic en el preu dels pisos els mesos de maig i juny. Des del 2009, l'increment del nombre de contractes ha estat del 24,2%, dels 1.638 signats aquell any als 2.035 amb què es va tancar el 2017. En l'acumulat d'enguany, fins al primer semestre, se n'han signat 1.047. Si continua aquesta progressió, l'any acabaria també amb un increment respecte de les dades globals del 2017.

L'alça de lloguers a Manresa empetiteix al costat de les xifres d'altres municipis de més de 75.000 habitants. De fet, la capital del Bages figura a la cua en els creixements, tant trimestral com anual, com respecte del 2009 (vegeu quadres adjunts). El mercat, doncs, repunta a Manresa, però encara té marge de creixement. Si no fos per la manca d'estoc.

El parer dels professionals

De fet, la gairebé impossibilitat de servir la demanda inquieta el sector a la capital del Bages. Víctor Grané, responsable de Lloguers 2000, una immobiliària especialitzada en aquest negoci, assegura que, avui, «és una aventura trobar pis». Així, si fa «7 o 8 anys teníem una norantena de pisos en estoc, avui són només 9», explicava dijous. L'alta demanda i l'escassíssima oferta, diu Grané, obliga a elaborar llistes d'espera, fet que no s'esdevenia des del boom immobiliari. «Però llavors hi havia més oferta», apunta Grané.

El fet que els propietaris sol·licitin elevades garanties de solvència per formalitzar els lloguers obstaculitza també la generació de contractes, diu el responsable de Lloguers 2000. A més, escassegen, entre l'oferta existent, els pisos amb calefacció, una condició sine qua non per fer atractiu el lloguer d'un pis a la freda Manresa d'hivern.

Sita Salido, d'Inllobsa, coincideix en constatar un increment de la demanda, i apunta factors com la rebaixa de les pròrrogues obligatòries dels contractes, dels 5 als 3 anys (mesura que ara proposa revocar l'acord de pressupostos PSOE-Podemos), que ha esperonat el sector i alhora n'ha enlairat els preus. A més, diu Salido, per a la compra encara cal tenir el 30% de cash, i això motiva el sector del lloguer, parer que comparteix Toni Muñoz, de Solnou. Elisa Claret, de Bolsa de la Vivienda, assegura que el lloguer està buscat arreu de la ciutat, tant en bar-ris a l'alça com Bases-Passeig (amb els preus en comparació més elevats del mercat) com al Barri Antic o Plaça Catalunya, els menys desitjats. «Avui es lloga tot, si està ben conservat», conclou Claret.