n Els ministres d'Agricultura reprenen demà els seus debats sobre la reforma de la Política Agrària Comuna (PAC) i en concret discutiran sobre si el model basat en plans estratègics nacionals que ha proposat la Comissió Europea donen suficient flexibilitat als països per complir els objectius.

Quatre mesos després que Brussel·les presentés la seva proposta per modernitzar la política agrària europea per al període 2021-2027, els titulars d'Agricultura de la UE continuen amb les seves converses sobre la matèria amb l'objectiu de tancar un acord abans que finalitzi la actual legislatura del Parlament Europeu.

La presidència de torn de la UE, que ostenta Àustria, ha centrat el debat d'aquest dilluns en un dels elements més innovadors de la proposta de l'Executiu, que són els plans nacionals que els estats membres hauran d'elaborar per a tot el període i que hauran de ser aprovats per la Comissió Europea.

D'aquesta manera, els ministres hauran de traslladar als seus homòlegs si creuen que aquest plantejament dóna prou flexibilitat a les capitals i alhora assegura la igualtat de condicions. També hauran de respondre a la pregunta sobre com es pot simplificar encara més aquest model de funcionament.

En aquest sentit, fonts diplomàtiques han assenyalat que «preocupa» que el «gran nombre d'actes delegats» que haurà d'adoptar Brussel·les pugui desvirtuar la base de la PAC. També critiquen que el nou model d'avaluació per rendiment no substitueixi totalment a l'evolució per compliment.

Àustria també ha preparat una segona pregunta per als ministres sobre la proporcionalitat de l'ambició mediambiental en la proposta de la futura PAC, així com si els instruments plantejats per això són els adequats. Les mateixes fonts veuen positiva aquesta major ambició, però afegeixen que ha d'anar acompanyada d'una dotació pressupostària més elevada.

Més enllà dels intercanvis sobre la futura PAC, els ministres de la UE hauran de tancar un acord sobre el repartiment de les possibilitats de pesca de la mar Bàltic, una zona pesquera que interessa únicament a vuit estats membres. El Govern espanyol vigilarà els criteris que s'apliquen en aquesta negociació per garantir que s'utilitzen els mateixos al desembre quan es negociïn les quotes de l'Atlàntic.

A la reunió assistirà el ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, qui, a més de tota l'agenda, intervindrà per demanar el suport de tots els socis europeus que formen part de l'Organització Internacional de la Vinya i el Vi (OIV) a la candidatura de l'espanyol Pau Roca per ser el proper director general de la institució.