La Policia Nacional ha destapat un frau a la Seguretat Social de més de 27,5 milions d'euros a Barcelona, Girona i altres punts de l'Estat com Alacant, Balears, Càceres, Cadis, Còrdova, Guipúscoa, Granada, Huelva, Las Palmas, Lugo, Madrid, Màlaga, Toledo, Valladolid i Zamora. S'han detingut 33 persones i hi ha quaranta investigats per delictes com frau de cotitzacions, falsedat documental, estafa, insolvència punible, blanqueig de capitals i grup organitzat. L'operació, anomenada 'Pandora', va començar a finals del 2017 a petició de la Tresoreria de la Seguretat Social. S'han revisat 22 expedients que afectaven disset províncies d'onze comunitats autònomes.

Els responsables dels delictes han resultat ser principalment els responsables de les empreses investigades, però també familiars i testaferros, que eren alguns dels treballadors que actuaven en connivència amb els seus caps.

En la majoria dels casos 'han realitzat informes patrimonials de les persones implicades perquè la Seguretat Social o el jutjat corresponent puguin demanar l'embargament dels béns que considerin oportuns.

Entres les tècniques utilitzades per evitar el pagament a la Seguretat Social hi ha la creació d'entramats empresarials en què l'activitat es transfereix d'una societat a una altra per continuar operant sense pagar el deute. També és habitual l'ocultació de béns, les denúncies falses relacionades amb robatoris dels béns embargats, la venda en negre o la falsificació de certificats.