Sant Fruitós de Bages, que en l'estadística publicada l'any passat per l'Agència Tributària (corresponent a l'exercici fiscal 2015) figurava en el segon lloc de l'Estat com a municipi amb més renda per declarant, baixa fins a la posició número 96 a la llista feta pública ahir amb dades de l'exercici 2016. Consegüentment, Sant Fruitós, amb 31.592 euros, cau fins a la 48a posició del rànquing català, quan en l'estadística anterior ocupava la primera posició. Al llistat pots veure la renda bruta i renda disponible dels municipis de més de 5.000 habitants de la Catalunya Central.

D'aquesta manera, en només un any, la població bagenca ha perdut més de la meitat de renda mitjana (l'exercici anterior van ser 67.806 euros) i recupera un nivell similar al dels exercicis precedents, ja que el 2014 se situava el 112è de tot l'Estat i el 54è català amb 29.365 euros de renda bruta mitjana anual, i el 2013 era la 49a de Catalunya i la 104 de l'Estat, amb 29.679 euros.

Joan Carles Batanés, alcalde de Sant Fruitós, creu que amb aquesta estadística el municipi «torna on havía estat sempre», i atribueix l'escalada espectacular de l'any 2015 a «alguna declaració excepcional d'un declarant o d'un nucli de declarants, per una venda de patrimoni o alguna transmissió. Aquest fet, en un municipi amb poc més de 4.000 declaracions, fa pujar notablement la mitjana», diu l'alcalde. Amb tot, Batanés afirma que «sabem el municipi que tenim i les famílies que hi viuen i hi ha potencial perquè si es torna a donar alguna declaració fora del normal es pugui tornar a pujar en el rànquing».

Tot i la tornada a la realitat estadística, ningú no traurà a Sant Fruitós aquest any en què ha figurat com el segon municipi amb més renda. Una experiència que Batanés considera que ha permès «que el municipi sigui conegut». Amb tot, per a l'alcalde aquest fet no ha tingut «cap repercussió directa» en més interès per establir-se al municipi, d'empreses o particulars.

On sí que ha tingut volada ha estat en mitjans estatals, que, en alguns casos, han desplaçat periodistes al municipi per conèixer-lo de prop. Batanés explica com alguns s'han sorprès de la «normalitat» del poble.

Sitges també perd posicions

Les dades del rànquing s'extreuen de l'última estadística de declarants de l'IRPF per municipis de l'Agència Tributària espanyola corresponent a l'exercici fiscal 2016 (que inclou gairebé 3.000 municipis de tot l'Estat, però no el País Basc i Navarra). La informació publicada es refereix a la totalitat de rendes percebudes durant l'any per tots els membres que integren una unitat familiar. En la seva metodologia, l'Agència Tributària recorda que no es pot interpretar la renda mitjana per declaració ni com a renda individual ni com a renda per llar o família, ja que això dependrà de la modalitat de cada declaració (ja que pot ser individual o conjunta).

En el conjunt català, vuit dels deu municipis que figuraven entre els deu primers en l'anterior estadística s'hi mantenen; només hi falten Sant Fruitós i Sitges, que, amb tot, només perd set posicions tot i mantenir una renda mitjana pràcticament idèntica d'un exercici a l'altre.

Entre la resta de poblacions de més de 5.000 habitants de la Catalunya Central, Sant Esteve Sesrovires es manté com la segona població a la llista, i la segueix Igualada, que escala quaranta-dues posicions en el rànquing català, ja que suma uns 2.000 euros més de renda mitjana. Manresa, en canvi, perd nou posicions, i figura com la 157 de Catalunya (i la 295 de l'Estat), amb 27.233 euros de mitjana, tot i incrementar en 587 euros la seva renda per declarant. Entre la resta de capitals de comarca del territori, Puigcerdà puja vint-i-quatre posicions a la llista catalana, amb prop de 1.100 euros més de renda mitjana. Berga, per la seva banda, perd catorze posicions tot i incrementar els seus números en 1.024 euros per declarant. Solsona escala vuit posicions, fins a la 382. La Seu, en canvi, s'endarrereix fins a la 323 des de la 310 que ocupava en l'anterior estadística.

Pozuelo de Alarcón (Madrid) és el municipi amb renda més alta de l'Estat, amb una mitjana de 72.993 euros, seguit de Matadepera, amb 54.113 euros.