El sector bancari no considera que la sentència del Tribunal Suprem sobre l'impost de les hipoteques comporti retroactivitat. Fonts del sector recomanen als afectats que reclamin a l'administració tributària, que és qui ha cobrat l'impost de transmissions patrimonials i actes jurídics documentals. Per tant, l'Associació Espanyola de Banca (AEB) ha admès en un comunicat que no ha percebut «cap quantitat» de diners dels client per aquest concepte.

Fins ara, la despesa es repercutia als que obtenien el crèdit, però aquesta sentència estableix que qui l'ha d'assumir és l'entitat financera. Sobre la retroactivitat, l'AEB indica al mateix comunicat que el sector bancari complirà amb el criteri del Suprem «a partir d'aquesta sentència». L'AEB subratlla que la sentència del TS fa referència a una qüestió de naturalesa tributària, i afegeix que, en aquest àmbit, els bancs han complert "sempre" amb la normativa vigent aprovada fa més de 20 anys. És aquí on es fa l'incís que el sector complirà el nou criteri establert pel TS "a partir d'aquesta sentència".

En aquest sentit, fonts del sector recorden que l'article 72.2 de la Llei de Jurisdicció Contenciós Administrativa remarca que les resolucions que anul·len disposicions generals tenen efectes des del dia que es fan públiques, "no retroactivament".

Finalment, l'entitat reclama als poders públics una "major seguretat jurídica" i unes normes "clares i predictibles" per al mercat hipotecari.