L'exvicepresident segon de Caixa Catalunya Antonio Llardén va assegurar ahir que l'augment de sou aprovat el gener del 2010 pel llavors director general de l'entitat, el bagenc Adolf Todó, va ser una «mesura de sentit comú per intentar mantenir al timó (de l'entitat) un equip directiu potent», al qual calia pagar una «retribució de mercat».

Llardén, que va ser conseller de l'antiga caixa entre el 2004 i el 2010, va declarar ahir com a acusat davant l'Audiència de Barcelona pel cas dels increments de sou del 2010 a la cúpula de l'entitat, que després es va transformar en CatalunyaCaixa després de fusionar-se amb Caixa Manresa i Caixa Tarragona.

La Fiscalia demana per a Llardén dos anys de presó per un delicte d'administració deslleial per votar a favor de l'augment de sou fix i variable de Todó i de l'exdirector general adjunt, el manresà Jaume Masana, en un consell d'administració celebrat el 19 de gener del 2010, pocs mesos després que el FROB injectés 1.250 milions a l'entitat financera.

Llardén, que actualment és president executiu d'Enagás, va assegurar que Caixa Catalunya va fitxar Todó el 2008 procedent de Caixa Manresa amb la promesa de situar el seu sou en la mitjana del sector financer, i que la seva remuneració es va establir seguint «com a patró» un informe encar-regat a la consultora Hi ha Group.

Llardén, que també va formar part de la comissió de retribucions de l'antiga caixa, va concloure que el consell d'administració va prendre una decisió «raonada i no arbitrària» en incrementar el sou fix de Todó de 700.000 a 800.000 euros, perquè l'informe d'aquesta consultora determinava que la «mitjana» de retribució de l'alta direcció del sector financer era el 2010 al voltant dels 800.000 euros. «L'últim que se'ns va passar pel cap era dir (a Todó) no et paguem el que havíem dit i si t'enfades i te'n vas, millor», va assegurar l'acusat, que va afegir que el 2010 la sensació del consell d'administració era que l'entitat «podia tirar endavant».

A la sessió de dimarts del judici, Todó va afirmar que es va absentar en la votació del consell d'administració del gener del 2010 que va autoritzar el seu augment de sou fix i variable, i ahir Llardén el va avalar. «Recordo perfectament que Todó es va absentar perquè li ho va sol·licitar el president Ser-ra», va dir Llardén, que va afegir: «Entenc que es va absentar per no votar», va dir.

D'altra banda, Llardén va explicar que, en els consells d'administració als quals va assistir, Todó solia oferir informació sobre el context econòmic general i una altra més detallada sobre la situació específica de la caixa, i que el consell era conscient el 2010 que hi havia una «crisi econòmica terrible» en marxa, però a la vegada creia que la caixa era viable i que podia tornar el préstec del FROB, va afegir. «La idea de fitxar Todó era per sortir d'una situació difícil. (...) Todó té moltes virtuts, però no era simpàtic, encara que tots teníem clar que era un executiu fort i va saber portar darrere d'ell un equip directiu potent», va rememorar Llardén.