L'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Manresa (EPSEM) va celebrar ahir la tercera edició del seu Fòrum Universitat Empresa, una fira per l'ocupació en què empreses del territori poden donar-se a conèixer als alumnes del centre mentre aquests poden interessar-se per les seves ofertes laborals. Ahir, dinou empreses van participar en la trobada, el nombre més alt en el conjunt de les tres edicions.

El fòrum va deixar un bon sabor de boca tant a l'EPSEM com a les empreses i als alumnes, alguns dels quals descobrien ahir, entre els estands ubicats al pati del centre, companyies de referència tecnològica del territori. Entre les empreses, per la seva banda, creix l'interès pels estudis d'enginyeria de la UPC de Manresa, com demostra el debut en el fòrum, ahir, de companyies com Maxion Wheels, Doga, Avinent i la solsonina Famatec, que s'afegien a una llista en què ja repetien Aigües de Manresa, Althaia, Ausa, Denso, Everis, Foneria Condal, Gates, Gestamp, ICL, Macsa, Oliva Tor-ras, Raymond A. Tecniacero, Tecnium, Selba i Vanderlande, a més del CETIM i d'associacions de la mateixa universitat.

Col·laboració amb l'empresa

El centre universitari va aprofitar l'ocasió per explicar a les empreses quines són les possibilitats de vinculació amb l'EPSEM, «quins són els valors afegits que aporta la universitat al territori, a banda de formar enginyers», explicava la directora de l'EPSEM, Rosa Argelaguet. I es va fer a partir de casos d'èxit de col·laboració. Així, Ausa va detallar la seva experiència en la fórmula del doctorat industrial, pel qual, va dir Argelaguet, es van interessar ahir Foneria Condals i Tenium. Althaia va explicar el procés d'homologació d'una patent europea i ICL, la càtedra d'empresa. Denso va posar en coneixement del conjunt d'empreses què li aporta disposar d'estudiants en conveni de cooperació educativa, mentre que Selba va donar detalls de la col·laboració en transferència tecnològica.

Argelaguet recordava que l'índex d'ocupació laboral dels estudiants d'enginyeria de l'EPSEM és «del 100%», i que la majoria dels 800 estudiants del centre són del territori central. La UPC viu un bon moment, com ho demostren les 260 noves matriculacions d'enguany, una xifra, explicava Argelaguet, que no es donava des de feia tres dècades. A més, el centre ja ha aconseguit l'acreditació de l'Agència de Qualificació Universitària dels seus dos màsters i del doctorat. «Però volem que se'ns conegui més», insistia Argelaguet.

Per la fira, que es va allargar fins a les 5 de la tarda, van passar bona part dels alumnes del centre. Alguns, com els anoiencs David Martín, Òscar Arrabal i Yasser Gómez, era la primera vegada que participaven en la fira, perquè asseguren voler progressar en la seva trajectòria laboral, ja iniciada, com és el cas d'altres estudiants de l'EPSEM. Els enginyers avui van buscats. «Si entren al centre 260 estudiants, vol dir que 260 persones es quedaran a treballar al territori», deia amb orgull Argelaguet.

Per a les empreses també va ser una bona jornada. Alejandro Valencia, de Denso, assegurava que la d'ahir ha estat «la millor fira quant a contractes». Famatec, que debutava a l'esdeveniment, ho feia per «donar-nos a conèixer als alumnes, perquè pensin en nosaltres quan acabin els estudis». També intentava promocionar-se entre els futurs enginyers Avinent, que ahir buscava un estudiant per a un procés de selecció laboral.