Un camió de bombers intel·ligent, una botiga de sabates personalitzades i un celler que ha connectat els seus processos per obtenir el màxim rendiment són alguns dels usos pràctics de l'internet de les coses industrial que va mostrar el IoT Solutions World Congress. El congrés, celebrat aquesta setmana al recinte de Gran Via de Fira de Barcelona, va reunir en la seva quarta edició 341 expositors i 316 ponents de tot el món, que van intentar mostrar la capacitat transformadora de l'internet de les coses en diferents àmbits de la indústria i els negocis.

Un exemple de com l'internet de les coses pot millorar els resultats empresarials és la iniciativa desenvolupada per Vodafone i Bodegas Emilio Moro, que utilitza una plataforma Narrow Band IoT (acrònim anglès d'Internet de les coses de banda estreta), sensors al camp, el big data i la tecnologia per satèl·lit per minimitzar l'impacte ambiental en la producció de vi i maximitzar el rendiment del celler

El president de Bodegas Emilio Moro, José Moro, va explicar que l'aplicació de la tecnologia al llarg del procés de producció del vi, des de la poda fins a l'embotellament, redundarà en un producte de més qualitat i ajudarà a prendre decisions amb independència de l'opinió dels tècnics i enòlegs.

«Suposarà passar de l'agricultura de la intuïció que feien els nostres avis a l'agricultura de la innovació», va dir José Moro, que va recordar que la seva família produeix vi des de fa tres generacions, «i ara volem usar la tecnologia per reforçar la tradició».

De moment, els seus cellers han posat en marxa un pla de digitalització en el qual s'usen les dades d'estacions meteorològiques, les imatges de satèl·lits i la informació de sensors disposats al camp, amb la qual cosa s'elaborarà un algoritme que ha d'ajudar a la presa de decisions. Un dels usos d'aquestes dades serà la predicció de possibles malalties de les vinyes i poder estudiar amb precisió com incideixen les condicions meteorològiques en el vi.

Poc més enllà d'aquests cellers, el congrés de l'internet de les coses va mostrar un camió de bombers intel·ligent desenvolupat per Emergency One amb Vodafone, equipat amb un conjunt de solucions que permeten l'automatització de diferents tasques des del panell del control. El vehicle també pot informar de quan estan encesos els llums i les sirenes, i les dades que recopilen els seus sensors poden utilitzar-se per redactar un informe complet sobre tot el que passi a bord.

En un altre estand del saló, la marca danesa de calçat Ecco va exhibir, en aliança amb Dassault Systemes, una experiència per obrir una botiga per fabricar en només dues hores unes sabates personalitzades utilitzant dades biomecàniques individuals.

Ajust ortopèdic individual

Un escàner 3D determina l'ajust ortopèdic individual que s'ha de portar a terme i es crea una sola personalitzada, que s'imprimeix per al model de sabata seleccionat, segons va explicar Verónica Arribas, portaveu de Dessault Systemes, que va afegir que el 2019 s'està plantejant obrir una botiga física amb aquestes característiques al Japó. Al saló també es va mostrar una altra iniciativa sobre com la utilització de la tecnologia IoT pot també ajudar a salvar les balenes beluga d'Alaska.

L'empresa saragossana Libelium participarà en un projecte que vol desenvolupar el Govern d'Alaska per monitorar la qualitat de l'aire i de l'aigua d'una zona del país on una fuita de gas va afectar un punt on viuen aquests cetacis que estan en perill d'extinció.