El Barcelona Meeting Point 2018 apostarà aquest any per una edició "per un caràcter més social" i més acostat a les persones i als ciutadans", segons ha explicat aquest dilluns el president de fira i delegat del Consorci de la Zona Franca, Pere Navarro. "El Barcelona Meeting Point no només pot ser un lloc on només es fa balanç o quines perspectives hi a sinó que també ha de ser un lloc on es reivindiqui el dret de l'habitatge", ha assenyalat Pere Navarro en la roda de premsa de presentació, on també ha afegit que el pes que hi tindran les noves tecnologies aplicades al sector o l'anàlisi del paper de la dona en el món immobiliari, especialment en els llocs directius. D'altra banda, Navarro ha instat el Tribunal Suprem a esvair els dubtes sobre l'impost de les hipoteques després que l'alt tribunal determinés que se n'havien de fer els bancs i l'endemà deixés la qüestió a l'aire. En qualsevol cas, ha dit que no creu que perjudiqui el sector si aquesta indefinició s'allarga.

Respecte a les xifres de la nova edició del certamen, que se celebrarà del 25 al 28 d'octubre al Recinte de Montjuïc de la Fira de Barcelona, el president de la mostra ha comentat que aquest any es passarà de 265 a 280 empreses procedents de 21 països. Per Navarro, això és una mostra que és una fira "no només d'abast català i espanyol sinó també internacional". Quant a l'espai, es dedicaran 22.000 metres quadrats al palau 8 de la Fira i hi participaran 85 conferenciants. Segons Navarro, els dos primers dies seran jornades dedicades al sector més professional i les dues darreres als ciutadans, i tot i que ha pronosticat que la xifra augmentarà no ha volgut donar cap previsió fins que finalitzi la fira.

Navarro ha explicat que una de les novetats en l'edició d'enguany del Barcelona Meeting Point serà l'anàlisi sobre la presència de les dones en el món immobiliari, ja que ha, segons ha destacat "hi ha un "dèficit" que és "tan o més gran com en el conjunt dels sectors econòmics".

Concretament, hi haurà una sessió dedicada exclusivament a debatre quin és el seu paper i quin hauria de ser el futur en una taula rodona de debat del col·lectiu Women in Real Estate Spain".

Un altre dels eixos serà la celebració del Proptech Congress, que se celebrarà els dies 25 i 26 d'octubre de forma paral·lela a la fira i que buscarà donar respostes als reptes de futur que planteja a tecnologia dins del sector. "En molts casos es continua construint com fa dos mil anys, hi ha canvis molt importants de cara a les tecnologies en la construcció", ha indicat Pere Navarro, que ha recordat la presentació fa pocs dies de la incubadora d'empreses d'impressions 3D, que estaran ubicades a les a la seu del Consorci de la Zona Franca. En aquest sentit, ha comentat que ja es comencen a imprimir cases en 3D i que "serà una revolució".

A més, també es crearà el BMP Startup Connection Hub, una zona d'exposició on més de 50 startups del sector presentaran les seves apostes dins del secor immobiliari i s'escolliran les cinc millors; i un programa d'acceleració de les empreses emergents, de les quals les deu millors participaran en un programa accelerador de sis mesos promogut pel Consorci de la Zona Franca de Barcelona i dirigit per La Salle Technova.

Per la seva banda, la directora general del Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) i del BMP, Blanca Sorigué, ha explicat que per a l'edició d'aquest any s'ha reorganitzat completament el plànol d'exposició de la Fira i els punts d'accés i sortida per facilitar el flux de visitants. En concret, s'ha redissenyat el plànol d'exposició, inspirat en el barri de l'Eixample. L'objectiu, serà, tenir una fira molt més sectoritzada.

El conflicte sobre l'impost de les hipoteques no perjudicarà el sector

El president de fira i delegat del Consorci de la Zona Franca, Pere Navarro, no creu que la polèmica sobre els impostos de les hipoteques -que ara el Tribunal Suprem debat qui el paga, si el consumidor o el banc- afecti el sector, en cas que el conflicte s'allargui. Per Navarro, hi ha altres factors que influeixen molt més com pot ser la precarietat laboral o els preus de compra o de lloguer. En qualsevol cas, ha instat l'alt tribunal a definir-se ràpid perquè és una qüestió que té una "repercussió molt important" per a compradors i entitats bancàries. "Se'n debatrà i parlarà al llarg del BMP, però el nostre desig és que quan abans millor ens digui quina és la seva posició i que quedi aclarit ràpidament", ha reiterat.

Sobre la quota del 30% d'habitatges protegits en les noves promocions, Navarro ha comentat que no els pertoca valorar aquestes mesures però ha deixat clar que "és evident que el sector reflexiona i opina sobre les diferents propostes que hi ha sobre la taula" i que el saló serà un escenari per debatre-les.

El president de la mostra també s'ha referit al "fenomen nou del lloguer" ja que "ha crescut de manera molt important". En la mateixa línia, ha assenyalat que el BMP serà l'ocasió per "posar sobre la taula propostes que tenen diferents administracions" i ha remarcat que "l'habitatge no és un element que es vengui o llogui". "És un dret molt important de les persones i un aspecte molt sensible", ha subratllat Navarro, que davant l'augment dels preus ha afirmat que "és fonamental diàleg entre públic i privat des de la lleialtat".