La Cambra de Comerç de Barcelona ha rebaixat una dècima la previsió de creixement de l'economia catalana el 2018 i dues dècimes la de 2019, fins al 3% i el 2,5% respectivament. El president de l'ens cameral, Miquel Valls, ha atribuït la reducció del creixement del PIB català d'aquest any a un "menor dinamisme de les exportacions" i la de l'any vinent a un "debilitament de la demanda interna" i al possible impacte de factors exteriors com el "proteccionisme comercial" o la "pujada de tipus d'interès de l'euro".

Durant la presentació de l'informe de conjuntura econòmica del tercer trimestre aquest dimecres, Valls ha remarcat que tot i la "lleugera moderació del creixement interanual", l'economia catalana "va bé" i evoluciona amb "solidesa". L'ens cameral també ha assegurat que el PIB de Catalunya seguirà creixent per sobre del conjunt de l'Estat el 2018 i 2019.

Valls ha destacat que ja són quatre anys consecutius amb creixements "del 2,8% o superiors" del PIB català i que l'evolució de l'economia catalana els darrers 20 anys "ha estat molt positiva". Tanmateix, el president de la Cambra de Comerç de Barcelona ha alertat que les expectatives empresarials empitjoren la qual cosa els fa preveure una "moderació" de la taxa de creixement del PIB trimestral de cara al quart trimestre de l'any, fins al 0,6%.

En canvi, els dos trimestres anteriors l'economia catalana havia crescut un 0,7% intertrimestral. Valls ha alertat que el 2018 "marca un canvi en la tendència en les expectatives empresarials", que evoluciona a la baixa per primer cop des de 2013 -quan la Cambra de Comerç va començar a recollir l'indicador-. D'altra banda, el president de l'ens cameral ha avisat que el mercat laboral mostra senyals d'afebliment ja que hi ha una "desacceleració" de la taxa de creixement del nombre d'afiliats a la Seguretat Social el segon i tercer trimestre d'aquest any.

Pel que fa als sectors, la Cambra de Comerç ha apuntat que el comerç i el turisme tenen una pitjor evolució que la resta i més negatius que a la resta de l'estat espanyol. En canvi, Valls ha destacat que la indústria té valors "més positius" i preveuen que continuarà sent el sector més dinàmic el 2018, amb un creixement del 4,6% la qual cosa és superior que la construcció (3,6%) i els serveis (2,6%).

Importància dels pressupostos de l'Estat i la Generalitat

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona ha remarcat que els preocupa que hi hagi pressupostos a Catalunya i l'Estat per al 2019 i ha afirmat que seria "un risc" no tenir-ne. "És el marc que permet l'adopció de decisions a les empreses", ha dit Valls. En aquest sentit, el president de la Cambra ha demanat al Govern "que governi econòmicament".

Valls també ha criticat el "col·lapse" de les infraestructures, concretament les d'entrada a Barcelona, la qual cosa provoca "augments de costos de la logística". "Les administracions públiques haurien de parlar d'aquests temes", ha dit Valls, que ha criticat que les infraestructures de Catalunya els darrers 20 anys han estat en "l'oblit general".