Les dues franquícies de Manresa de la cadena de menjar preparat Nostrum han assumit aquest dimecres amb «preocupació» però alhora amb «tranquil·litat» la presentació de preconcurs de creditors de la societat propietària de la marca, Home Meal. Ambdues franquícies confien que l'empresa amb planta de producció a Sant Vicenç de Castellet superarà aquest procés, com ja va fer el 2012, quan també va presentar un preconcurs de creditors. Segons explicaven ahir a Regió7 fonts d'aquests dos establiments, aquest dijous hi ha una reunió prevista amb l'empresa en què s'ha d'informar els franquiciats sobre la situació.

Home Meal ha iniciat el procés concursal després que una de les seves entitats creditores hagi decidit embargar els comptes de l'empresa. La companyia, que cotitza al mercat Alternatiu Borsari (MAB), va anunciar el mes de setembre passat un principi d'acord per a refinançar tot el seu deute a curt termini, per un import aproximat de 10 milions d'euros. Aquest pacte incloïa un acord amb les nou entitats financeres que conformaven el 'pool' bancari, així com amb les forquilles de pagarés a un any cotitzats a Luxemburg.

No obstant això, l'empresa que presideix Quirze Salomó va informar dimarts a la nit que «la decisió unilateral i d'última hora d'una sola de les entitats del 'pool' bancari d'embargar els comptes de la societat ha provocat la ruptura de l'acord de refinançament», impedint a Home Meal «operar normalment». La firma catalana considera que aquesta decisió no només perjudica els seus interessos, sinó també els de la resta de la banca i forquilles de pagarés cotitzats, que componen més del 90 % del deute de la societat.

Davant aquesta situació, Home Meal s'ha vist obligada a presentar preconcurs de creditors «per salvaguardar el bé comú, la continuïtat de la societat, així com els interessos dels accionistes, resta de creditors, treballadors, clients i proveïdors». «Aquest pas permet a la companyia continuar amb les seves operacions i amb les negociacions en curs per al refinançament del deute», remarcava la societat en un comunicat.

Home Meal va doblar les seves pèrdues el 2017 i va acabar l'exercici amb uns números vermells de 3,46 milions d'euros, front als 1,52 milions de pèrdues del 2016. La societat porta a més gairebé un any immersa en el llançament de la seva pròpia criptomoneda, denominada Meal Token. L'objectiu del grup català era captar 50 milions d'euros a través d'aquesta oferta inicial de moneda (ICO, per les seves sigles en anglès) per finançar el seu pla d'expansió, que preveia passar dels 130 establiments actuals als 800 en tot Europa en un termini de cinc anys. No obstant això, el llançament d'aquesta criptomoneda, que va ser anunciada per Quirze Salomó al desembre del 2017 i que acumula diversos mesos de retard, pot quedar finalment en l'aire davant la complexa situació econòmica en la que entra ara la companyia.

«Es preparen novetats»

Tot i la lògica «preocupació» per la presentació del preconcurs, a les dues franquícies manresanes (Bases de Manresa i Carrió) avui hi havia la seguretat que el procés servirà per impulsar la marca. Laura Fàbrega, responsable de l'establiment de les Bases, recordava que «quan vaig quedar-me la franquícia la societat estava en preconcurs, i tot va anar bé». Fàbrega confia en el producte, amb el qual, diu «mai no he tingut cap problema. Al contrari, n'estic molt contenta, perquè el negoci rendeix molt bé. De fet, des del primer dia ens va funcionar millor del que predeien els càlculs de l'empresa». Fàbrega diu no estar massa preocupada pel preconcurs, ja que «hi ha novetats, s'estan fent coses i si la situació no fos bona tot estaria més parat».

Fonts del Nostrum de Carrió afirmen que ja «esperàvem que això passaria, pel que s'ha anat publicant a la premsa». Però s'hi té la confiança que «si es fan les coses mitjanament bé ens en sortirem». Les mateixes fonts recorden que Nostrum «traurà noves línies de producte, hi haurà canvis, i això és bon símptoma». En qualsevol cas, apunten, «el que hem de fer nosaltres és continuar treballant amb el que sabem que és el millor producte del mercat».

Nervis a la plantilla

Fonts de CCOO han explicat a aquest diari que l'empresa ha convocat aquest mateix dimecres al matí les seves delegades a la planta de Sant Vicenç per explicar la presentació del concurs. «Avui [per ahir] hi havia nervis a Nostrum, on treballen uns 110 treballadors, però l'empresa ha explicat que el preconcurs és per poder tirar endavant», assegurava Josep Rueda, secretari general de CCOO d'Indústria del Vallès Occidental-Catalunya Central. Rueda diu que l'empresa ha passat per moments de manca de liquiditat. «A l'estiu es va proratejar la paga, i ara es vol arribar a un acord per prorratejar la de Nadal». Amb tot Rueda apunta que si Home Meal va superar el preconcurs del 2012 també ho pot fer ara.

L'empresa, «més forta que mai»

La directora general de Home Meal, Sandra Rams, confia que la societat superi el preconcurs de creditors, ja que l'empresa «està més forta que mai» i preveu seguir creixent a gran ritme els anys vinents.

En declaracions a Efe, Sandra Rams ha explicat que Home Meal s'ha acollit al «paraigua jurídic» que ofereix el preconcurs «com a acte de responsabilitat i per protegir els interessos de tots», ja que d'aquesta manera un jutge paralitza les ordres d'embargament i dona un termini de tres mesos a empresa i creditors per seguir negociant el refinançament del deute. «Com a empresa no pots treballar amb els comptes embargats», ressalta la directiva, que assenyala que Home Meal no havia fet abans aquest pas perquè «les negociacions anaven bé» i res no feia pensar que un dels bancs s'apartaria del principi d'acord.

La directora general d'Home Meal assegura que l'empresa seguirà operant amb normalitat i que la situació de preconcurs no tindrà cap implicació per a proveïdors, franquiciats, treballadors o clients. «L'empresa està més forta que mai i volem seguir creixent. A vegades, no obstant això, cal ordenar la casa abans de fer nous passos», explica Rams, que recorda que Home Meal ja va presentar preconcurs l'any 2012 i va aconseguir tirar endavant.

Respecte al llançament de la seva pròpia criptomoneda, un projecte en el qual Home Meal ha treballat l'últim any, Rams comenta que segurament «a final d'any o principis del que ve estarà tot muntat». Amb tot, Rams indica que el projecte «no és inamovible» i que es poden «ajustar» algunes xifres, ja que la iniciativa depèn de la situació del mercat i aquest és «molt volàtil».